Kultúra · 2016.06.22.

KÖNYVBEMUTATÓ – Meddig tart ki a hagyaték?

Azt vizsgáltam, meddig tart ki, amit az őseink át akarnak nekünk adni – mondta Buvári Tamás első regényének bemutatóján.

Az eddig rendezőként és forgatókönyvíróként ismert, Magyar Filmszemle-díjas, a családjával Bándon élő Buvári Tamás öt évig írta első szépirodalmi művét. A Nekem ti voltatok című regényről a szerzővel Kilián László, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese beszélgetett az Utas és holdvilág antikváriumban.

Egyik olvasatában családregény a Nekem ti voltatok, egy másikban azonban nem ennyire egyszerű a dolog – árulta el a hallgatóságnak Kilián László.

Négy generáció életét vizsgáltam. Nagyapám hagyatékából előkerült az önéletrajza, amelyet nyolcvanéves kora körül írt. Mivel a valóságos élményanyagból nem lehet feltétlenül irodalmat írni, rájöttem, hogy a lehető legjobban el kell távolodnom ettől a naplótól. Öt évig tartott, mire elkészült a kétkötetes mű, amelynek most a második kötetét veheti kézbe az olvasó. A mesélő, aki nem én vagyok, hanem a regénybeli apa egyik fia, ebben a könyvben a nagyapa és az apa történetét meséli el, megfordítva a történések sorrendjét, így az olvasó a következmények ismeretében vizsgálhatja az előzményeket.

A regényben állandóan visszautalás történik az elődökre és az általuk hátrahagyott értékekre.

Azt vizsgáltam, meddig tart ki, amit az őseink át akarnak adni nekünk. Itt azután nagy bukfencek történnek, mert amíg a nagyapa egy önerőből a szegénységből kitörő, szilárd erkölcsi értékrenddel bíró ember, addig a fia, akit egyik nagybátyámról mintáztam, a család fekete báránya, bár családra vágyó, de csapodár életet élő ember.

Az író számára mik voltak a legfontosabb szempontok írás közben?

Szerettem volna, hogy nagyapám életútja nyomtatott formában is megmaradjon az utókor számára, és szándékomban volt átadni ennek az életútnak a tapasztalatait. Emellett érdekelt a nyelvvel való bánás. Az öt évig tartó alkotómunka egyfajta terápia is volt számomra, egy önismereti út, szembenézés önmagammal.

Óriási az ismeretanyag a regényben, az olvasó hatalmas kulturális gazdagsággal és egyfajta európaisággal találkozik.

Mivel a mesélő Németországban született, innen az európaiság, a nagyapa viszont mindössze hat elemit végzett, de folyamatosan képezte magát, sokat olvasott, megpróbálkozott az újságírással, megtanult hegedülni, zongorázni.

A német kötődés is megjelenik: miközben hőseink németek akarnak maradni, van egy szívbemarkoló magyarságuk is.

Bánd puszta volt valaha. Akkor lett falu, amikor Mária Terézia betelepítette oda a németeket. Anyai vonalon az őseim németek, és ha ők nincsenek, ez a szál sem lenne a regényben. Ez kiegészül részükről Magyarország és a magyar nyelv szeretetével, miközben megőrzik az anyanyelvüket is.

A nagyapa és az apa történetét elbeszélő Nekem ti voltatok megjelenését a szerző a felesége születésnapjára időzítette. Hogy mikor jelenik meg a regény másik része, amely a mesélőnek és fiának a történetét mondja el? Az legyen meglepetés! A Nekem ti voltatok kapható a könyvesboltokban és az Utas és holdvilág antikváriumban.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!