Kultúra · 2022.11.16.

KÖNYVBEMUTATÓ – Egy csipetnyi Erdély

Egy csipetnyi Erdély címmel Benedekffy Katalin operaénekes könyvbemutatóját tartják december 8-án, csütörtökön délután három órakor az Agórában.

Erdély, KÖNYVBEMUTATÓ – Egy csipetnyi Erdély

A Prima-díjas művész, Kányádi Sándor költő unokahúga a szülőföldjére kalauzolja el az olvasókat páratlan irodalmi, képzőművészeti, néprajzi, gasztronómiai utazás keretében.

Benedekffy Katalin énekművész, operaénekes, színész. Több műfajban mozog otthonosan. Népdal- és nótaénekes, operaénekes, operettdíva, ám szívéhez az áll legközelebb, ha templomokban, hangversenytermekben énekelhet szakrális műveket. Végigturnézta a világot. Jelenleg a Budapesti Operettszínházban és a Kolozsvári Operában játszik.


A művésznő Egy csipetnyi Erdély címmel készített a szakemberek szerint is hiánypótló könyvet, melynek alcíme: Legendák, mesék, ízek világa. Ilyen jellegű összegző, sokrétű munka talán nem is készült még ebben a formában Erdélyről. Tájegységre bontva (Udvarhelyszék, Csíkszék, Háromszék, Marosszék, Közép-Erdély) repíti az olvasót a mesék, mondák, mondókák, balladák, versek, népszokások, népi játékok, helyi különleges ételreceptek világába. Az operaénekes sok anyagot maga gyűjtött ehhez a munkájához. A tájegységekben élő idős emberek mesélték el neki a szőttesek titkát, a mondókák, népdalok keletkezését, úgy, ahogy rájuk szállt apáról fiúra, anyáról leányra. A könyv élményszerű tartalmi erényei mellett kiemelkedik a páratlanul gazdag képanyag. A kiadvány részeként megjelenő 70 perces CD-melléklet a tájegységek zenei világát mutatja be.

A veszprémi könyvbemutatón a közönség bepillantást nyerhet Erdély varázslatos világába, miközben Benedekffy Katalin tolmácsolásában elhangzik néhány székely népdal s természetesen pár Kányádi Sándor-vers is. A délután házigazdája Varga Róbert újságíró.






1 Response

  1. Olga szerint:

    Szép estét. Köszönöm. Nagyon szép hangja van a művésznőnek. Hol van az Agóra, ahol a könyvbemutató lesz? Bp, Veszprém. ? órakor. Ha NEM Bp-en, akkor itt mikor lesz? Köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]