Szórakozás / Kultúra · 2019.06.17.

KÖNYV – Normális emberek

A Times szerint az év regénye Sally Rooney Normális emberek című műve: bámulatos és bölcs fejlődésregény, egy magasfeszültséggel lesújtó első szerelem története.

Az iskolában Connell és Marianne szinte kerülik egymást. Connell igazi közösségi ember, az iskolai focicsapat sztárja, Marianne magányos, büszke és visszahúzódó lány. Amikor Connell elmegy a Marianne-ék házában dolgozó édesanyjáért, különös, megmásíthatatlan kapcsolat jön létre a két tinédzser között, amelyet eltökélten titkolnak. Érettségi után mindketten ugyanarra az egyetemre kerülnek, és a későbbi években sem sodródnak el egymás mellől. Kapcsolatuk egyre összetettebbé és ellentmondásosabbá válik, kimondatlan feszültségekkel telítődik.


Sally Rooney szűkszavú, visszafogott prózájában briliáns pszichológiai érzékkel, olykor kegyetlen, máskor gyengédebb jelenetekben mutatja be a vidéki kisvárosból származó, eltérő vagyoni helyzetű két fiatal társadalmi beágyazottságát, családi hátterét és baráti körét.

Sally Rooney Dublinban él. A Normális emberek a második regénye, amelyet jelöltek a 2018-as Man Booker-díjra. Első, Beszélgetések barátokkal című kötetével 2017-ben elnyerte a Sunday Times/PFD fiatal írók díját. A Stinging Flycímű, félévente megjelenő irodalmi magazin szerkesztője.

Bárdos András, a 21. Század Kiadó gyik tulajdonosa így ajánlja a regényt az olvasóknak:

Nemcsak a könyvhét és nem csak a nyár, de az év legfontosabb könyveinek egyik. A fiatal brit írónő másfél éve robbant be (nem túlzás a kifejezés!) Baráti beszélgetések című könyvével, ami azóta is sikerlistás a világ sok-sok országában, 2017-ben pedig elnyerte vele a Sunday Times legjobb fiatal írónak járó díját. (Ez is megjelenik magyarul, még az idén ősszel).

A Normális emberek-kel azután végleg befutott, Rooneyt már nem az irodalom legnagyobb reménységei, hanem legnagyobb alakjai közt tartják számon sok-sok országban. Ez a műve egy klasszikus love story – ha a klasszikus szó alkalmazható egyáltalán ebben az esetben. Mert ebben a történetben sosem azt történik, amit várnál, elfelejthetsz minden irodalmi klisét – Sally Rooney igazi 21. századi író.

A magyar fordítás Dudik Annamária Éva munkája. A borítón pedig – erre büszkék vagyunk, – az eredeti grafika, Henn Kim alkotása, melyet igen kevés országban sikerült a kiadójának megvásárolnia.

A könyv itt megrendelhető.

Sally Rooney Normális emberek fedél


[fbcomments]