Életmód · 2022.02.01.

KÖNYV – Nevelési segédlet modern szülőknek

A régi közösségek bölcsességétől megfosztott, magányos, modern szülők nevelőtársakra találnak Michaeleen Doucleff Hogyan neveljünk önálló és kedves felnőtteket? című könyvében.

Azokban a közösségekben, amelyek ma is őrzik ősi életformájukat, a gyerekekből kiegyensúlyozott felnőttek lesznek. Mit tanulhatunk ezektől a hagyományőrző kultúráktól? Dr. Michaeleen Doucleff ki akarta deríteni, mi az, amiben a nyugati szülők rossz nyomon járnak. Elment Mexikóba a majákhoz, a sarkvidékre az inuitokhoz és Tanzániába a hadzákhoz. Ezek a szülők egészen más jellegű kapcsolatot alakítanak ki a gyerekeikkel, mint a nyugati szülők többsége. Nem kontrollálni akarják őket, hanem együttműködni velük. Nem a félelemre építenek, hanem a bizalomra. Az egyéni igényekre összpontosítanak, nem arra, hogy életkorának megfelelően hol kellene tartania a gyereknek.

A gyerekek hihetetlenül kedvesek, nagyvonalúak és előzékenyek lesznek anélkül, hogy kiabálnának velük, unszolnák, vagy öt-tíz percre a szobájukba küldenék őket. A maják mesterien nevelnek együttműködő gyerekeket. Nem kell lekenyerezniük, fenyegetniük, vagy feladatokat adniuk nekik. A gyerekek attól kezdve, hogy megtanulnak járni, mindenben segítenek. Az inuit gyerekek hatékonyan elsajátítják szüleiktől az érzelmi intelligenciát. Amikor a gyerek kiabál, csapkod vagy rendetlenkedik, az inuit szülő szelíden, higgadtan reagál, ezáltal a gyerek megtanul lecsillapodni. Ellesi, hogy előbb gondolkodjon, és csak utána cselekedjen. A hadza szülők önálló, magabiztos gyerekeket nevelnek. Egyszerűen védik meg gyerekeiket a stressztől és a szorongástól, amely az amerikai gyerekek körében oly gyakori.

Doucleff a saját lányán is ezeket a módszereket alkalmazta, és a lánya fegyelmezett maradt, anélkül hogy Doucleff kiabált volna vele. Doucleff pszichológusokkal, neurológusokkal, antropológusokkal és szociológusokkal interjúzott. Levezette, hogy az itt tárgyalt módszerek hogyan hatnak a gyerekek szellemi egészségére és fejlődésére. Ez a praktikus tanácsokkal teli könyv segít újragondolni a gyerekekhez fűződő kapcsolatunkat, és elmondja, hogyan lehet az ősi, működőképes gyereknevelési módszert a jelenlegi körülményeink között alkalmazni.

A könyv a 21. Század Kiadó gondozásában, Szabó Olimpia fordításában jelent meg, és itt megrendelhető.

A vezető képen Michaeleen Doucleff a kislányával

könyv, KÖNYV – Nevelési segédlet modern szülőknek

[fbcomments]