Egyéb · 2021.11.05.

Könyv – Lily fogadalma

Lily Ebert, a magyar származású, 97 éves holokauszttúlélő dédunokájának, Dov Formannek mesélte el, hogy hogyan élte túl Auschwitzot és merített erőt a továbblépéshez. Ebből született a Lily fogadalma.

A zsidó származású Lily Ebert korábban szinte nem is találkozott antiszemitizmussal. Különleges családi burokban nőtt fel, meseszerű idillben. Amikor a háború vége felé pletykákat hallottak arról, mire készülnek a németek, alig akarták elhinni. Hiszen hogyan lehetne elhinni a hihetetlent? 20 éves korában, 1944-ben hurcolták el családjával Bonyhádról, ám el sem tudta képzelni, mi fog vele történni. Testvére, Imi anyjuk cipőjének sarkába rejtett el néhány ékszert és egy angyalkás medált, aminek nem volt különösebb értéke, Lily számára mégis sokat jelentett. A mai napig hordja.

Az Auschwitz felé tartó vonatút utolsó napján az anyja talán megérezhetett valamit, mert hirtelen cipőt cserélt Lilyvel, és a medál a lányhoz került. Amikor leszálltak a vonatról, a csillogó csizmás, fehér kesztyűs Mengele fogadta őket, aki az anyját, Ninát, a másik fivért, Bélát és a kishúgukat, Bertát a halál irányába intette pálcájával. Lily és két lánytestvére, René és Piri az élet oldalára került.

Lily nemcsak azt ígérte meg apjának a halálos ágyán, hogy nagyobb testvérként vigyáz a kisebbekre, de Auschwitzban megfogadta magában: ha ezt túléli, mindent elkövet azért, hogy mesélhessen a táborban elszenvedett élményeiről, amiből a világ okulhat. Mindkét ígéretét megtartotta. Renével és Pirivel a koncentrációs és a munkatábort is túlélték.

És a másik fogadalom? Amikor a Covid-korlátozások miatt nem járhatott már iskolákba, rendezvényekre, hogy személyesen meséljen a holokausztról, ami addigi missziója volt, dédunokája létrehozott neki egy TikTok-fiókot. Azóta a 97 éves Lily Ebert a közösségi médiában folytatja a tanúságtételt. Rövid videókban válaszol a fiatal, többnyire 18–24 éves közönség kérdéseire. Elmondja, mi a gettó, megmutatja a tetoválását, és mesél a tábori körülményekről, az ehetetlen ételről, az éhezésről, vagy csak felel az olyan jellegű kérdésekre, hogy félt-e a haláltól Auschwitzban. Az ő szavait idézve: „Auschwitzban nem a haláltól félt az ember, hanem az élettől.” A magyar tiktokkereknek külön élmény, amikor Lily az anyanyelvén szólal meg, netán verset szaval: például Petőfitől a Falu végén kurta kocsmát. Lily Ebertet és Dov Formant azóta 1,2 millióan követik a TikTokon.

Ám a történetmesélés csodájának ezzel még nincs vége: az idős asszony és dédunokája közösen írtak könyvet Lily fogadalma címmel. A kötet nemcsak a borzalmak rögzítésére született, hanem azért, hogy reményt adjon. Hogy rámutasson: miből lehet lelki erőt meríteni a legsötétebb időkben – legyen az háborús vagy pandémiás helyzet.

Lily a holokauszt egyik utolsó túlélője, aki a Covidot is legyőzte 97 évesen. Idén decemberben ünnepli a 98. születésnapját. Derűjével, őszinteségével, fáradhatatlanságával, lelki erejével a legfiatalabb korosztálynak is különleges példát mutat. Tanúságtételével a szélsőséges politikai nézetek terjedése ellen is tiltakozik, mint mondja: „Semmi sem az igazán rossz dolgokkal (például gyilkosságokkal) kezdődik, hanem a szavakkal.”

A magyar származású holokauszttúlélő, TikTok-sztár könyvével a legszebb dolgokra tanítja meg az olvasókat. Az élet tiszteletére, a reményre, az elfogadásra és az önmagunkba vetett hitre. Ahogy egyik videójában mondja: „Sohase add fel a reményt! Mert soha nem tudhatod, mit hoz a holnap. A rossz napok után jönnek a jók.”

A Lily fogadalma a 21. Század Kiadó gondozásában, Endreffy Kata fordításában jelent meg, és itt rendelhető meg.

A vezető fotón Lily Ebert a dédunokájával, Dov Formannel


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!