Kultúra · 2019.07.05.

KÖNYV – Éva lányom

A magyar Anne Frank naplója a 21. Század Kiadó gondozásában jelent meg.

Heyman Évát 1944-ben, Nagyváradon hurcolták előbb gettóba, majd Auschwitzba, ahol személyesen Mengele küldte a halálba. Tizenhárom éves volt. Titkos naplóját édesanyja találta meg, aki könyvvé formálta és kiadta. Az olykor érezhető anyai beavatkozástól a napló még drámaibb, még megrázóbb lett, főként, mert tudjuk: a megjelenés után Éva édesanyja mély depresszióba esett, majd öngyilkos lett.


Éva, aki körül napról napra esett szét megszokott világa, az utolsó pillanatig próbálta élni a kamaszlányok szokásos életét: szerelem, barátságok, család… Azután a napló 1944. május 30-án félbeszakad… „No, nézd csak – üvöltött Mengele –, még rühes is vagy, te béka! Mars fel az autóra!” Mengele sárga színűre festett teherautóval szállíttatta az emberanyagot krematóriumai számára. Évát, szemtanúk szerint, maga Mengele tuszkolta fel a halálautóra. Így végződött a tizenhárom éves Éva élete, éppen Lengyelországban, amitől 1941 óta félt.

Pedig, kis naplóm, én nem akarok meghalni, én még akkor is élni akarok, ha egyedül az egész körzetből csak én maradhatnék itt. Én egy pincében, vagy egy padláson, vagy bármilyen lyukban is kivárnám a háború végét, én, kis naplóm, még a kancsi csendőrtől, aki elvitte a lisztet tőlünk, még attól is hagynám magam megcsókolni, csak ne öljenek meg, csak hagyjanak élni!”

A könyv új kiadásban A piros bicikli címmel jelent meg 2015-ben.

Heyman Éva naplója a nemzetközi könyvpiacon is megjelent, Németország, Ausztria, Svájc, Franciaország és Spanyolország után Olaszországban is kiadóra talált.

A család elhurcolásáról Zsolt Béla Kilenc koffer című könyvében írt, melyet „az emberi becstelenség krónikájaként” tart számon a The Observer.

Az Éva lányom itt megrendelhető.

Éva_lányom_A_magyar_Anne_Frank_naploja-21_Szazad_Kiado (1)

 


[fbcomments]