Kultúra · 2022.09.25.

KÖNYV – Címzett ismeretlen

„Maga a tökéletesség, a leghatásosabb vádirat a nácizmus ellen, ami valaha irodalmi műben megjelent.” – ezt írta a New York Times kritikusa a Címzett ismeretlen című könyvről.

Kathrine Kressmann Taylornak az 1938-ban részletekben, újságban megjelent, náciellenes fiktív levélregénye még november 9., a Kristályéjszaka előtt íródott meg. 1939-ben megjelent könyvformában is, majd Hitler betiltotta. Hatvan évig szunnyadt a szöveg, mire az európai kiadók is felfedezték. Az amerikaiaknak – főként Vonnegut nemzedékének – olyan volt ez a regény, mint a polgárháború generációjának a Tamás bátya kunyhója. Elképesztő belegondolni, hogy írásakor még csak halványan sejlettek fel a legsötétebb hitleri idők, a szerző mégis pontosan látta, mi fog történni Európában. Amikor a Címzett ismeretlen napvilágot látott Amerikában, a Story magazin 1938. szeptemberi számában, azonnal szenzáció lett belőle. A könyv szerzője így fogalmazott a műről: „Arról akartam írni, mit művelnek a nácik, és megmutatni az amerikai olvasóknak, mi történik igazi, élő emberekkel, ha elsodorja őket ez a beteges ideológia.”

A könyv története drámaian egyszerű: két műkincskereskedő, Max és Martin, akik egyben jóbarátok is, levelezést folytatnak. Egyikük zsidó származású, másikuk nem. Mindketten németek, de míg az első kiköltözik Amerikába, a másik amerikai üzletelései után visszatér Berlinbe. Hitler hatalomra törésével a két férfi között meglévő meghitt és baráti levelezési tónus egyre jobban megváltozik, ridegebbé válik. A Berlinben élő barát fogalmazási stílusa először csak távolságtartó lesz, majd mindinkább beleszövi szövegeibe a náci propagandát, teljes természetességgel biflázva fel azok borzalmas hazugságait. A barátság első töréspontja abból fakad, hogy a berlini férfi megkéri zsidó barátját: leveleit már ne az otthonába, hanem a bankhivatalba küldje. Ezzel jelzi, mennyire vállalhatatlanná vált számára a másik ember személye, származása. A következő töréspont az lesz, amikor az amerikai barát segítséget kér német barátjától zsidó lánytestvére számára, aki Berlinben bujkál. Megkapja-e a segítséget? Milyen válaszlevelekkel reagál ennek a szétszakadt barátságnak és ennek a kifordult világnak az abszurd jelenségeire? Kiderül a mélyen megrendítő kötetből. Mint ahogy az is, miként lehet a második világháború mindent elárasztó tragédiáiról a legfeszesebb érzelmekkel mesélni egy tökéletesen kompakt és jól komponált kötetben.


Címzett ismeretlen, KÖNYV – Címzett ismeretlen
Kathrine Kressmann Taylor

Kathrine Kressmann Taylor (1903-1996) a Címzett ismeretlen 1938-as megjelenésekor vált széles körben ismertté. Első irodalmi díját tizenegy évesen nyerte, és a pénzből egy sokkötetes lexikont vett. Világhírű műve után írt még további három könyvet és egy tucat novellát. Tizenkilenc éven át tanított kreatív írást és újságírást a pennsylvaniai Gettysburg College-ban, ahol ő volt az intézmény első állandó női professzora.

A könyv a 21. Század Kiadó gondozásában, Katona Ágnes fordításában jelent meg, és itt rendelhetik meg.


[fbcomments]