Közérzet · 2020.03.26.

KOMÉTA – A csemegepult nem ürül ki

A Kometa 99 Zrt. Magyarország nemzeti szempontból egyik létfontosságú élelmiszer-előállító üzeme. A vállalat teljes kapacitással termel, hetente átlagosan 11 ezer sertést dolgoznak fel. A cég az egyébként is magas szintű higiéniai szabványait már a járvány kezdetekor tovább szigorította és azóta újabb óvintézkedéseket vezetett be a kaposvári üzemben.

A koronavírus idején is létfontosságú, hogy a lakosság számára biztosítva legyenek a legalapvetőbb fogyasztási cikkek, köztük az élelmiszerek. A termelés nem állhat meg, a Kométa éppen ezért már a járvány elején számos egészségbiztonsági intézkedést vezetett be a beszerzést, az üzem fertőtlenítését, valamint a munkamenetet illetően, hogy óvja dolgozói, a kereskedők és fogyasztói egészségét.


A krízis okozta megnövekedett fogyasztói igény kielégítése miatt a kaposvári üzemben az eddigiekhez képest több műszakban és akár hétvégén is teljes kapacitással zajlik a termelés. Hetente átlagosan 11 ezer sertést dolgoznak fel, a múlt héten közel 450 ezer tálca védőgázas húst szállítottak kereskedelmi partnereiknek. A naponta mintegy 600 üzemben dolgozó munkatárs áldozatos és fegyelmezett munkáját bruttó 30 ezer forinttal megemelt összegű fizetéssel jutalmazzák.

A munkát eddig is a legmagasabb higiéniai előírások mentén végeztük, amelyeket a járvány kezdetekor számos egyéb óvintézkedéssel egészítettünk ki – mondta Giacomo Pedranzini, a Kometa 99 Zrt. ügyvezető igazgatója. – A telephelyre érkezéskor minden kollégánál testhőmérsékletet mérünk, egy profi, a repterekről ismert hőkamerát is beszereztünk a beléptető helyiségbe, ezáltal nem csak a gyártó egységekbe, de már a telep területére sem juthat be szigorított ellenőrzés nélkül senki. Kötelezővé tettük a csuklyás védőmaszk viselését is.

Szigorították a közös étkezést is: egyszerre kevesebben lehetnek a kantinban, ételfutárok nem léphetnek az üzem területére, a kávéautomaták helyett pedig bekészített kávé áll a dolgozók rendelkezésére.

Az alapanyagok – annak ellenére, hogy a nemzetközi szállítmányozásban lehetnek fennakadások – egyelőre zavartalanul érkeznek az üzembe, így a termelés is folyamatos. A Kométa továbbra is a mértékletes vásárlásra kéri fogyasztóit, és arra, hogy ne aggódjanak, a cég termékei továbbra is jelen lesznek a csemegepultokon.


[fbcomments]