Közérzet / Egyéb · 2019.03.22.

KÖLTSÉGVETÉS – Veszprém kívülről szép, belülről azonban drága

Veszprém 2019. évi költségvetését 13 igen szavazattal, 3 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett fogadta el a közgyűlés. Az egyik nem szavazatot Hartmann Ferenc, az MSZP, DK, Párbeszéd frakcióvezetője adta le. Megkérdeztük, miért szavazott nemmel.

– A látványos fejlesztések hosszú ideje túlsúlyban vannak, miközben a minden veszpréminek igazán szükségesekre: utak, parkolók, bérlakások építésére minősíthetetlenül kevés forrás jut. Ez az aránytalanság rányomja bélyegét a város jövőjére, fejlődésére – szögezi le Hartmann a beszélgetés elején.


parkolas_resize (1)

–  Ugyanis gond van a városi közlekedéssel. Mindannyian érezzük ezt, még ha néhányan tagadják is. Növekvőben a gépjárműállomány, amit nem követ a közlekedési infrastruktúra fejlesztésének üteme. Helyenként vitatható az építkezések átgondoltsága is (városközponti körforgalmak), és nem kielégítő a ráfordítás nagysága sem.

A képviselő tapasztalata, hogy a lakótelepeken lassan már közlekedni sem lehet, a parkoló autók kényszerből vesztegelnek az utcákon. A városközpontban súlyos a parkolóhiány, ezen enyhített volna az intermodális pályázat, de nem nyertünk. A vasútállomás és környéke szégyenteljes állapotban van, a Házgyári úton pedig csúcsidőszakban lehetetlen közlekedni.

–  Önkormányzatunk a peremkerületekben (pl. Jutaspuszta) az út- és járdaépítés évtizedes hiánya miatt mulasztásos törvénysértésben van. A szociális lakásállomány száma az igényekhez képest elenyésző. Folytatni kellene a panelfelújításokat is – sorolja a képviselő, mit hiányolt a költségvetésből. Azt is kifogásolja, hogy a város száz milliókat hitelez „nem éppen” nyereséges önkormányzati gazdasági vállalkozásoknak, olyanoknak, amelyek nem hoznak nyereséget. Egyébként szinte minden gazdasági társaságunk veszteséges.

–  Annak örülnék, ha a valóban pazar kulturális kínálathoz a szerényebb jövedelműek is mind többen hozzá tudnának jutni. A „kultúra nem fáj” üzenet helyett inkább több támogatásra lenne szükség. Például a Liszt Ferenc Kórustársaság és a vegyeskar mindössze harmadát kapja a futsalra fordított összegnek – mondja, majd békülékenyebb hangnemben hozzáfűzi: a költségvetés megvalósulásához nem fér kétség. Városunk vitathatatlanul sikeres. Nem véletlen, hogy a fő célkitűzésekkel az ellenzék mindig egyetértett. Ilyenek például óvoda, bölcsőde építése, felújítása, vagy akár az aréna átépítése, uszoda, színházi kulturális negyed, még ha azok nem is szerepelnek a városi költségvetésben.

Az arénát a kézilabda Euróba Bajnokságra, 2022-re kell átépíteni. Fotó: veszpreminfo.hu

Az arénát a kézilabda Euróba Bajnokságra, 2022-re kell átépíteni. Fotó: veszpreminfo.hu

 

[stextbox id=”grey”]

– Az európai jelentőségű projektek (Modern Városok Program, 2022-es kézilabda Eb, 2023-ban EKF) ellenére sem sikerült elérnie a városvezetésnek a létfontosságú infrastrukturális fejlesztések megkezdését. Igaz, a 8-as déli elkerülő, a 82-es elkerülő finanszírozása nem érinti a város költségvetését, de szorosan összefügg vele.

[/stextbox]


[fbcomments]