Közérzet · 2021.04.24.

Koldulásért bírságolni nettó hülyeség

A Covid-járvány első évében 123 millió forint bírságot szabtak ki koldulásért Magyarországon. Ez kétszer több annál, mint amennyit 2019-ben megállapítottak.

A magát kereszténynek valló kormány regnálása idején több mint százmilliós büntetés kiszabása koldulásért igencsak elgondolkodtató. Főként, ha annak feje abban az épületben munkálkodik a keresztény értékek, például a szolidaritás, az önzetlenség érvényre juttatásán, amelyet évszázadokkal előtte a ferences rendiek, majd a karmeliták használtak (köztudomású, hogy mindkét társaság a kolduló rendek sorába tartozik ma is).

A világvallások…

…mindegyike törvényében írja elő az adakozást az iszlámtól a hinduizmusig. Az emberek többsége azonban nem a törvény tiszteletéből, hanem a mások iránti szeretetből tartja fontosnak az érdek nélküli adakozást. Már az ókori városokban is a forgalmas utcákon, tereken telepedtek le a sebesült, kiszolgált katonák, a testi fogyatékosok, illetve azok, akik nem jutottak lakhelyhez. A felgyorsult városiasodás miatt a középkorban megnőtt a számuk.


Amikor már annyian voltak,…

…hogy ez zavarta a településeken élőket, dologházakat szerveztek. Ezeknek kettős céljuk volt: részben fedél került a koldulók feje fölé, részben próbálták hasznossá tenni őket foglalkoztatásukkal. Művészeti élményeink Dickenstől Brechtig mutatják a koldusok reménytelen küzdelmét, bár az utóbbi szerző révén megismerhettük a koldusmaffia fogalmát is. Nemcsak az 1933-as világválság idején volt nagy a létszámuk, de ma is találkozhatunk velük Budapest utcáin.

Ma Magyarországon…

…szabálysértést követ el, aki nyilvános téren megszólít arra járókat, tőlük pénzt vagy más támogatást kér. A 2012 óta érvényes törvény szerint a helyszínen is büntethetők a koldulók. Ehhez rendőr sem kell, a közterület-felügyelők jogosítványa helyszíni bírság kiszabására is vonatkozik. Ha a segítséget kérő személy nem tud fizetni, akkor feljelentik, büntetőeljárásba vonják. Többnyire a határozat kézhez vétele után sem lesz sokkal több pénze, a bírságot nem tudja kifizetni, kiegyenlítésként jöhet az elzárás. Tavaly a kirótt büntetéseket átszámítva 16 872 napot kellett leülniük. Ez 56 százalékos emelkedés 2019-hez képest.

A jogvédő szervezetek szerint…

…a növekedésnek nemcsak az az oka, hogy a hatóságok szigorúbban jártak el, nagyobb összegre büntették a koldusokat a járvány idején. Az első kijárási korlátozás során nem fogadhattak új belépőket a vidéki hajléktalanszállók, ezáltal sok olyan ember maradhatott az utcán, aki szociális intézmény védőhálója nélkül jobban rászorulhatott a koldulásra. Hozzájárult ehhez az is, hogy az üres utcákon látványosabb lehetett a koldulók jelenléte. Az emelkedő számokhoz tartoztak olyanok is, akik a Covid miatt vesztették el munkájukat, így kényszerültek az utcára.

Forrás: merce.hu

Fotó: eluniversal.com


[fbcomments]