Életmód · 2016.09.24.

KOCKAVILÁG – A bennünk bujkáló gyermek

„Hiszünk a Lego által készített játékban. Minőséget és tradicionális értéket látunk benne. Hiszünk a játékos alkotás élményében, a gyermeki kreativitásban, a képzelőerőben és mindazon képességekben, amelyeket ezzel a játékkal az önmegvalósításon keresztül felszínre lehet hozni. Nem túlzás azt állítanunk, rajongunk érte” – olvasható abban a sajtóközleményben, amelyet a Balaton–Bakony Kocka Klub juttatott el szerkesztőségünkbe.

2013 karácsonyának békés napjaiban, legózás közben született meg a klub létrehozásának gondolata. A Veszprémben kialakult baráti közösség képezte az alapítói magot, majd hamarosan távolabb élő legósok is csatlakoztak hozzájuk. Gyűjteményeikből, asztalaikból 2014-ben megrendezték az első veszprémi bemutatót, amelyet azóta számos kiállítás követett. Munkájuk elismeréseképpen tavaly bekerültek a Lego által támogatott klubok körébe, idén pedig a zirci önkormányzat segítségével állandó otthonra találtak a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház falai között. Gyűjteményük – felépített városok, Star Wars diorámák, várak, kalózok, sarkkutatók, vikingek, űrhajósok, babaház – a padlástérben kapott helyet, és október végéig biztosan látogatható.  A téli nyitva tartás bizonytalan, mivel a padláson nincs fűtés, de az építő-játszó szobában folyamatosan tudják fogadni az érdeklődőket. Keddtől péntekig 11-től 17 óráig, a hétvégéken 10 és 17 óra között várják a látogatókat, belépőjegyek a múzeum jegypénztárában vásárolhatók.


Leg godt!, vagyis Játssz jól! – ebből a dán kifejezésből ered a Lego neve. A játék őse fából készült, a mai készletekkel is tökéletesen kompatibilis első műanyag kockák 1947-ben hagyták el a gyártósort. A Lego-mánia azóta is változatlan hévvel tombol a világban és tesz függővé nem csupán gyerekeket, de nagyon komoly felnőtteket is. Újabb és újabb ötletek, készletek csábítják a bennünk bujkáló gyermeket, határtalan teret nyitva az alkotó fantáziának. Erről tanúskodnak a klubtagok vallomásai is:

„A Lego iránti szerelmem gyermekkorom óta megvan. Általános iskolában kezdődött minden. Az első Legóimat bélyegekért cseréltem. Ezek után csak néha-néha nagy ünnepeken kaphattam pár apró készletet. Miután dolgozni kezdtem, már a kis fizetésemből is tudtam apró készleteket vásárolni. A gyermekeimnek már ömlesztve tudtam beszerezni Legókat, és ebből már az elképzeléseinket tudtuk megvalósítani. Ezért is nagyon jó ez a játék, amit megálmodunk, azt valóra is tudjuk váltani. Legózni JÓ!!!!” (Törzsök Gábor)

Dr. Praznovszky Mihályt leköti és kikapcsolja a legózás

Dr. Praznovszky Mihályt leköti és kikapcsolja a legózás

„A Lego nem szab határt a fantáziának. Színes, szórakoztató, és az a drámai gyönyörűség benne, hogy a negyven évvel ezelőtt megvett készleteim tökéletesen illeszkednek a maihoz. Nagyon hasznos időtöltés. Leköt és kikapcsol. Amikor bemegyek a garázsba Legót építeni, szinte elfelejtek mindent. Talán ez a kiállítás kedvet csinál ahhoz, hogy az emberek felismerjék, a világon a legjobb dolog a játék!” (dr. Praznovszky Mihály)

„Az a fantasztikus a Legóban, hogy mindenki megtalálhatja benne a számára érdekes területet. Vannak, akik csak gyermekeik révén esős hétvégéken kerülnek kapcsolatba vele, és vannak, akik megszállottan gyűjtik, és persze vannak, akik bonyolult gépeket alkotnak. De mindenkit megfog az az egyszerűség és következetesség, ami már több mint 50 éve jelen van a Legónál. Engem a régi készletek bája és az építés csodája nyűgöz le. Fantasztikus érzés, amikor felnőttek és gyermekek csillogó szemekkel, lelkesen nézik alkotásainkat.” (Pallagi László)


[fbcomments]