Életmód · 2022.10.07.

Klimaxprogram Magyarországon

Évente másfél millió nőt érint a menopauza hazánkban. A klimax 75 százalékuknál okoz komolyabb tüneteket. Koch Mária nekik szeretne segíteni.

– A helloklimax program egy blogból indult. Itt írtam ki magamból a klimaxom többféle betegséget hozó és az életminőségemet évekre befolyásoló történetét – idézi fel a kezdeteket Koch Mária, a program alapítója. – A program a klimaxos nőkről szól és értük született. Négy év kutatómunka, négy év saját megélés, négy év közös gondolkodás szakemberekkel. Négy év azért, hogy nőtársaim már könnyebben éljék meg a változókort, mint én.

A klimax alatt megnő a kritikus betegségek kockázata. A szív- és érrendszeri betegségek vezető halálozási okká válnak. Megnő a csontritkulásra, az inkontinenciára és az idegrendszeri zavarokra való hajlam is.
– Életünk második felét menopauzában éljük le – magyarázza Koch Mária. – Nem mindegy, hogy ezt milyen fizikális, mentális állapotban tehetjük meg. Ezért a helloklimax programban a legkorszerűbb módszerekkel, holisztikus szemlélettel nyújtunk támogatást nőtársainknak a klimax tüneteinek enyhítésére.


A program három alappilléren nyugszik. Prevenció, edukáció, támogatás – menopauza előtt, alatt és után. A menopauza nem csak úgy megérkezik. Vannak előjelei, amelyeknek a legtöbb nő nem tulajdonít jelentőséget, pedig fontos lenne. A prevenciós programban segítenek megismerni a testben zajló folyamatokat, támogatják a nőket a felkészülésben. Megtanítják, hogyan érdemes alakítani az életmódot annak érdekében, hogy a szervezet felkészüljön a hormonális változásokra.

Legyen kételkedő, kíváncsi, tájékozódjon hiteles forrásokból

– Nem szerencsés hitet tenni a szomszédasszony csodafőzete mellett, nem szabad összevásárolni mindenféle csodapirulát! A klimaxra mindenki másképpen reagál. Ami jó nekem, az káros lehet másnak. Én a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy másfél év kitartó keresgélés és rengeteg pénz elköltése után csak a személyre szabott kezelés hozott érdemi változást – emeli ki Koch Mária.
Az edukációs programban azokat a hasznos információkat kapják meg a nők, amelyek segítségével felkészülten várhatják a klimaxot, be tudják azonosítani a jelentkező tüneteket.
A weboldalon található helloklimax kvíz segíthet az aktuális klimaxos életszakasz beazonosításában.

A nőknek valós támogatásra van szükségük

A klimaxról sokat lehet beszélni, de az igazi segítség az, ha megoldásokat is kapnak a nők. A program támogatási részében a tünetek beazonosítása és – indokolt esetben – az elvégzett vizsgálatok eredménye alapján kezdődik meg a személyre szabott foglalkozás. A táplálkozás beállítása és az életmódbeli korrekciók mellett lehetőség van a szexualitással, a hangulatingadozásokkal és a stresszel kapcsolatos elakadások kezelésére is.
A támogatás részét képezik a különböző előadások. Témaszakértők szólalnak meg, workshopokon és webinárokon vehetnek részt az érdeklődők.

A környezet hozzáállása sokat javíthat vagy ronthat

A család és a munkahelyi közösségek sokat tehetnek azért, hogy tabumentesen viszonyuljanak ehhez a nehéz életkorhoz. A helloklimax program kiemelten foglalkozik a munkahelyek számára nyíló prevenciós, edukációs és támogatási lehetőségekkel.
Nagy kihívás a kommunikációs szakadékot átívelve egy platformra helyezni a társadalom szereplőit azért, hogy őszintés és empatikusan lehessen beszélni a klimaxról.
– A lehető legrosszabb, ha egy nőnek szégyellnie kell magát, amikor verejtékezik vagy ájulás környékezi a magas pulzusa miatt. Sokan még mindig úgy vélik, hogy a nőnek nincs más dolga, mint eltűrni a klimaxszal járó kellemetlenségeket. Ezzel a szemlélettel szakítani kell, mert csak ront a helyzeten. Nálunk nincsenek tabuk, csak őszinte beszélgetések – emeli ki Koch Mária.

Ilyen komplex klimaxprogram még nem volt nálunk

A programot tapasztalt szakemberek vezetik. A táplálkozási tanácsadó, mentálhigiénés szakember, stresszkezelésben járatos tréner, illetve coach alkotta csapat mögött laboratóriumi és több szakterületet felölelő orvosszakmai háttér áll.
A programban részt vevők egy zárt közösség tagjaként is megoszthatják egymással a tapasztalataikat.
– Ilyen, a szervezetet egységben kezelő, a tünetek valós okait feltáró és arra személyre szabott megoldásokat nyújtó program eddig még nem létezett. Időszerű, hogy a nők megkapják azt a támogatást, amit megérdemelnek a változókorban azért, hogy esélyük legyen önmagukat felvállalva megélni a klimaxot és az életük további évtizedeit – emeli ki a programalapító.

Nem kell parázni a klimaxtól

Túlkomolykodni, túlgondolni és félni nem kell. Némi tudatosság, önmagunkra figyelés és nyitottság a változásra azonban nélkülözhetetlen ahhoz, hogy képben legyünk, amikor beköszönt a klimax.
– Érdemes úgy tekinteni a klimaxra, mint egy biztosan bekövetkező életeseményre. Fel lehet rá készülni és szakértő támogatást kérni, amikor túlmutatnak a tünetek rajtunk. Azt szoktam mondani, hogy vártalak vagy sem, de ha már itt vagy, hello, klimax, én szeretném akkor is jól érezni magam, amikor megérkezel! – tanácsolja Koch Mária.

Kép forrása: Gal Dora

[fbcomments]