Közérzet / Egyéb · 2019.08.27.

KLÍMAVÉSZHELYZET – Mit tehetünk mi és most a jövő nemzedékéért?

Elfogyott az időnk! címmel tartott sajtótájékoztatót Veszprémben a Kossuth utcán Katanics Sándor és Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő, valamint Benczik Gabriella képviselőjelölt. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a klímavészhelyzet városunkban is cselekvést igényel.

Vannak, akik még mindig tagadni próbálják, de a klímavészhelyzet tény. A klímaváltozás megnehezíti mindennapi életünket, a jövőben pedig számos további kedvezőtlen hatásával kell szembenéznünk. Ezen hatások tekintetében a megelőzés és az alkalmazkodás lehetséges formái jelentős mértékben elősegíthetik a megfelelő környezeti minőség és a környezeti potenciál megőrzését, településeink élhetőségének biztosítását. Erkölcsi felelősséggel tartozunk a jelen és a jövő nemzedékeinek: otthonos, zöld Veszprémért dolgozunk. Elfogyott az időnk! Most kell cselekednünk, mert később nem lesz lehetőségünk rá. Felelősségünket felismerve október 13-a után önálló klíma- és környezetvédelmi bizottságot hozunk létre az önkormányzatban – ígérte Katanics képviselő.


Gerstmár Ferenc szerint általános feladat, hogy az önkormányzat és intézményei, cégei a beszerzések során biztosítsák a fenntartható termelés és fogyasztás követelményeinek érvényesülését. Programját a következőképpen körvonalazta: – Mérsékelni kell városunkban a hulladék mennyiségét, növelni az újrahasználatot és az újrahasznosítást. A szelektív gyűjtés és a lomtalanítás gyakorlata is újragondolást igényel. Hulladékcsökkentési tervet dolgozunk ki. Újrahasználati központot létesítünk. Városszerte bővítjük a zöldfelületeket, hadat üzenünk a szürkeségnek. Olyan fásítási programot indítunk, amely valódi – nem csak papíron kimutatott – előrelépést jelent. Azzal is tisztában vagyunk, hogy több évtizedes fákat nem lehet egyik pillanatról a másikra megfelelően pótolni, ezért a jelenlegi városvezetésnél körültekintőbben járunk el a fejlesztésekhez kapcsolódó, növényzetet érintő munkáknál.

Benczik Gabriella a levegőtisztaság megőrzésére, javítására hívta fel a figyelmet. Mint mondta, egyre többször emelkedik kifogásolható vagy egészségtelen szintre a légszennyezettség mértéke Veszprémben. A szállópor-szennyezettség (PM10) legfőbb kiváltó oka a tüzelőanyag-felhasználás. Önkormányzati szinten is többet kell tenni azért, hogy az emberek hozzájussanak a megfelelő minőségű és mennyiségű tüzelőanyaghoz, mégpedig időben. Szintén az otthonok melege érdekében kiemelt cél az energiahatékonyság előmozdítása, ezért szorgalmazzák, hogy az önkormányzat támogassa a lakóépületek hőszigetelését, energetikai felújítását. A város légszennyezettségének másik meghatározó tényezője a közúti közlekedés károsanyag-kibocsátása. Éppen ezért a közösségi közlekedést preferálják és az utasszámot növelő intézkedéseket tartanak szükségesnek, mert eddig a drasztikusan emelkedő költségek ellenére nem használják lényegesen többen a helyi járatokat.


[fbcomments]