Közérzet · 2019.12.10.

KLÍMAVÉSZHELYZET – Az ellenzéki képviselők helyben is lépéseket követelnek

Klímavészhelyzetben címmel tartott sajtótájékoztatót Benczik Gabriella, Gerstmár Ferenc és Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő a kormány újabb nemzeti konzultációjával és a Párbeszéd társadalmi egyeztetést szolgáló konzultációjával kapcsolatban.

A kormány újabb nemzeti konzultációjának a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiáról szóló kérdőívét elrejtette a honlapján – mondta Benczik Gabriella. – Érthetetlen, hogy a jövőnket meghatározó, legjelentősebb kérdésről ezen felül semmivel nem kívánja tájékoztatni az embereket. Hol marad a személyes levél, a közpénzből készült reklámkampány? Vagy ez ilyenkor nem fontos, ellentétben a korábbi gyűlöletkeltő, Brüsszel-ellenes, haszontalan propagandakonzultációkkal, amelyekre milliárdokat herdáltak el? A kormányzatnak továbbra is csak a saját és a NER-oligarchák érdekei és környezetkárosító beruházásaik fontosak. A Párbeszéd ezzel szemben társadalmi egyeztetést szolgáló konzultációt indított, amelynek adatait eljuttatja majd a kormánynak és az Európai Bizottságnak is.


A baloldali mozgalmak kötelessége az alapvető jogokért, szabadságokért a társadalmi igazságosságért való küzdelem és a szolidaritás – jelentette ki Hartmann Ferenc. –Napjainkban nem elég embertársainkért felelősséget érezni és viselni, felelősek vagyunk a környezetünkért, a globális éghajlat- és klímaváltozásért. A klímaigazságosságnak országok, régiók és generációk között is érvényesülnie kell. Veszprémben két területen biztosan van tennivaló. Az egyik a közösségi közlekedés fejlesztése. A fideszes városvezetés helyi tömegközlekedéssel kapcsolatos ámokfutása lassan kétmilliárd forintba kerül, miközben alig korszerűbbek a buszok, az ígérettel ellentétben nincsenek elektromosak, és csökken az utaslétszám. A V-Busz jelen állapotában nem környezetbarát és finanszírozható alternatíva a személygépkocsival történő közlekedéshez képest. A másik az épületek energetikai, fűtési és hűtési rendszerének korszerűsítése. Veszprém tíz éve nagyon keveset költ erre. Forrást kell találni az olcsóbb, hatékonyabb és zöldebb megoldások közösségi támogatására.

A globális felmelegedés olyan összetett folyamat, amelyet csak átfogóan, a világ országai együttműködésével, azok fenntartható pályára állításával, haladéktalan és átfogó intézkedésekkel lehet kezelni – folytatta Gerstmár Ferenc. – Bár a világgazdaság jelentős szereplői ezt nem kezdték el, akik a veszélyt időben felismerik, jobban fel tudnak rá készülni, így a hatások is elviselhetőbbek lesznek. Ezért kell most helyi szinten lépnünk, városstratégiai szempontból kiemelt feladatként kezelve a klímaügyet. Frakciónk kezdeményezi az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának módosítását, hogy az a Városstratégiai és Városmarketing Bizottság feladatkörei közé emelje be és első helyen szerepeltesse a következőt: a klímavészhelyzetre tekintettel a nemkívánatos globális folyamatok elleni védekezés, valamint a helyi üvegházhatású gázkibocsátás drasztikus csökkentése szándékával véleményezi a klímaváltozás szempontjából releváns tervezett önkormányzati döntéseket a döntéselőkészítés során, illetve kezdeményezőleg lép fel ezen célok elérése érdekében.


[fbcomments]