Közérzet · 2022.07.26.

KLÍMAVÁLTOZÁS – Tízből kilenc magyar tart tőle

Már senki nem vonja kétségbe a klímaváltozás tényét. A magyarok döntő többsége, 90 százaléka kifejezetten tart is tőle. A g7.hu egy 34 országban végzett felmérés eredményét elemezte.

Mostanra eltűnt a klímaváltozás tényének teljes tagadása. Százalékosan nem kimutatható azok aránya, akik szerint az éghajlatváltozás jelensége nem létezik. A klímaváltozás okaival kapcsolatban azonban már jóval megosztottabb a laikus közvélemény. Míg az éghajlatkutatók körében közel teljes konszenzus van arról, hogy a klíma alapvetően az emberi tevékenység következtében változik, a kérdőíves válaszolók 5–10 százaléka azt nagyrészt vagy akár teljesen természeti folyamatoknak tulajdonítja.

Magyarországon a válaszolók fele azt gondolja, hogy az éghajlatváltozást egyenlő mértékben okozza az ember és a természet. 36 százalék szerint főleg, 10 százalék szerint pedig kizárólag emberi tevékenység áll a klímaváltozás hátterében.


A magyar válaszolók 37 százaléka nagyon, 6 százaléka rendkívül tart az éghajlatváltozástól. Ha pedig a „valamennyire” választ adó 47 százalékot is figyelembe vesszük, akkor egy olyan társadalmat látunk, amelyben tízből kilenc ember személyesen is aggódik a változó klíma miatt. 2016-ban még csak tízből heten voltak így. Azóta a személyes aggodalom mértéke főleg a fiatal felnőttek, a nők és a diplomások körében nőtt meg. A vizsgált országok közül még Szlovéniában tartanak ilyen sokan a klímaváltozástól, mint nálunk.

A klímaváltozás következményeiért viselt személyes felelősséget is többen érzik. Minden vizsgált országban nőtt az igenlő válaszok aránya arra a kérdésre, hogy a megkérdezettnek van-e személyes felelőssége a klímaváltozás hatásainak csökkentésében. 2016-ban még csak a magyarok egyharmada érzett személyes felelősséget, most már az egyértelmű többség, 58 százalék.

– A legnagyobb változás ebben a kérdésben a magyar válaszadók esetében mutatható ki – mondja Ságvári Bence szociológus.

A képen a kiszáradó Halda-tó Bátonyterenyén. Fotó: MTI/Komka Péter


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]