Közérzet · 2022.02.28.

KLÍMAVÁLTOZÁS – Még megúszhatjuk a legrosszabbat

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) legfrissebb jelentése megerősíti, hogy az ember okozta klímaváltozás egyre súlyosabb, és már visszafordíthatatlan folyamatokkal jár. Ha gyorsan cselekszik az emberiség, még megúszhatja a legrosszabbat.

– Ez a jelentés szörnyű figyelmeztetés a tétlenség következményeire – mondta Hoeszung Lee, az IPCC elnöke a jelentés közzétételekor. – Azt mutatja, hogy a klímaváltozás súlyos és növekvő fenyegetést jelent jólétünkre és az egészséges életre, valamint bolygónkra nézve. A ma meghozott intézkedéseink fogják meghatározni, hogy az emberek hogyan alkalmazkodnak és a természet hogyan reagál a növekvő éghajlati kockázatokra.

Szerinte azonnali és ambiciózus intézkedésekre van szükség az éghajlati kockázatok kezelésére. A félmegoldások nem jöhetnek többé szóba. A 1,5 Celsius-fokos felmelegedés túllépése nagyon súlyos következményekkel járhat a következő két évtizedben.

– Jelentésünk világosan jelzi, hogy azok a helyek, ahol az emberek élnek és dolgoznak, megszűnhetnek. Eltűnhetnek azok az ökoszisztémák és fajok, amelyekkel együtt nőttünk fel, amelyek kultúránk központi elemei és nyelvünk alapját képezik. Ez tehát valóban kulcsfontosságú pillanat. Jelentésünk világosan rámutat, hogy ez a cselekvés évtizede, ha meg akarjuk fordítani a dolgokat – mondta Debra Roberts professzor, az IPCC másik társelnöke.

Az IPCC jelentése szerint a klímaváltozás hatásai mérsékelhetőek és továbbra is fenntartható az emberi életre alkalmas környezet. Ehhez viszont meg kell védenünk a még természetes ökoszisztémákat, és helyre kell állítani a leromlottakat. Az erdőirtásokkal, városok terjeszkedésével ezt persze nem is olyan könnyű véghez vinni.

– Az egészséges ökoszisztémák ellenállóbbak az éghajlatváltozással szemben, és olyan életfontosságú szolgáltatásokat nyújtanak, mint például az élelmiszer és a tiszta víz – mondta Hans-Otto Pörtner, az IPCC II. munkacsoportjának társelnöke.

Szerinte a társadalom hasznot húzhat abból, ha a Föld területének 30–50 százalékát természetes állapotban sikerül tartani. Ezt anyagi és politikai támogatás nélkül lehetetlen megcsinálni.

Az IPCC ezúttal kiemelt figyelmet fordított a városokra, ahol a klímaváltozás hatásai talán a leginkább kézzelfoghatóak. A városokban a világ népességének több mint fele él. Az urbanizációval halmozódnak a problémák. Akarva-akaratlanul segítjük a felmelegedést, növeljük az üvegházhatású gázok kibocsátását, ha fűtünk, ha hűtünk, ha autóba ülünk, de ezeket kezelni lehet átgondolt város- és közlekedéstervezéssel, fenntartható energiarendszerek használatával.

A teljes cikk a telex.hu-n elolvasható.

A korábbi heves esőzések miatt víz árasztja el az utcákat és a házakat a Queensland állambeli Maryborough-ban 2022. február 28-án. Fotó: Fraser-parti Regionális Tanács / AP / MTI


[fbcomments]