Aláírás rövid / Közérzet · 2015.12.08.

KLIK – A fizetés késett is, meg nem is

Egy átmérgelődött és/vagy átszomorkodott hétvége után december 7-én minden pedagógus megnyugodhatott, megérkezett számlájukra a novemberi fizetés, mondta el Bán Mihály, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) megyei elnökhelyettese.

A szokással ellentétben nem kapták meg novemberi fizetésüket december elején a pedagógusok, akiknek számláján eddig minden hónap 3-án megjelent a múlt havi jövedelem.


Bán Mihály elmondta: a pedagógusok nem bíznak a Klikben, a pánik oka nem pusztán a késésben keresendő

Bán Mihály elmondta: a pánik oka nem pusztán a késésben keresendő

A csúszás sokak életében azonnali anyagi krízist jelentett, de akinek volt tartaléka, annak sem telt derűsen a hétvégéje.

Veszprémben mintegy félezer pedagógus dolgozik általános iskolában, majdnem ugyanennyien óvodában és mintegy százan középiskolákban. Veszprém megyében ez a szám azon közalkalmazottakkal együtt, akik szintén hiába vártak a fizetésükre, a sokszorosára tehető. Ez a több ezer ember kapta adventi ajándékba a Klik-Mikulástól a szorongással teli hétvégét, amelynek a hátterében állítólag egy másik banki rendszerre való átállás szerepel. Ezek után nem csoda, ha a pedagógusok nem bíznak a Klikben.

Bán Mihály elmondta: a pánik oka nem pusztán a késésben keresendő. A Munka törvénykönyve szerint a pedagógusok munkabérét minden hó 10-éig kell kifizetni. A Klik és a pedagógusok között meglévő országos kollektív szerződés értelmében azonban a határidő minden hónap 5-e. A gyakorlatban viszont eddig 3-án mindenkinek megérkezett a számlájára a pénz, sőt, ha 3-a hétvégére esett, még azelőtt utalták.


[fbcomments]