Közérzet · 2021.12.14.

Kisfaludy-program – A kormányközelieknek a legtöbb

A Kisfaludy-program keretében tavaly a csaknem 16 ezer támogatás nagy részét egy szűk kör kapta, melyben felülreprezentáltak a kormányközeli vállalkozások és települések.

Ez a Transparency International Magyarország Alapítvány tanulmányából derül ki – olvasható a balatontipp.hu-n.

A száz legnagyobb támogatás nyertese vihette el a teljes összeg több mint 70 százalékát, mintegy 158 milliárd forintot. Csak néhány példa: a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels szállodalánc létesítményei nyerték el a 2020-ban kiosztott, rekordösszegű támogatás közel tizedét, csaknem 18 milliárd forintot. A szintén haveri körbe tartozó Appeninn Holding projektjeinek öt különböző jogcímen 16 milliárd forint jutott 2020-ban és 2021-ben.


Kisfaludy-program, Kisfaludy-program – A kormányközelieknek a legtöbb

Az önkormányzati szereplőknek odaítélt források több mint 80 százalékát fideszes vezetésű városok kapták. Ez rendkívüli módon befolyásolhatja a piaci versenyt egy olyan szektorban, ahol a szereplők döntő többsége mikro- és kisvállalkozás.

A kiírás nélküli pénzosztás 2018 óta bevált gyakorlat a Magyar Turisztikai Ügynökségnél, amely a Kisfaludy-program pénzeiről dönt. A járványhelyzet alatt a források egy igen számottevő részét, 2020-ban az összes támogatás csaknem harmadát, vagyis közel 73 milliárd forintot teljes mértékben átláthatatlan feltételek között, egyedi támogatásként ítéltek meg.

Képünkön a legnagyobb nyertesek közé tartozó szántódi Balaland, amelynek az Appeninn Nyrt. a tulajdonosa. Fotó: Győrffy Árpád


[fbcomments]