Közérzet · 2022.08.01.

KIRUCCANÁS – Magyarország miniszterelnöke Bécsben

Álmunkban sem gondolnánk, hogy Magyarország miniszterelnöke majmolja a hanyatló nyugaton dolgozói kollégáit: biciklivel járna dolgozni vagy akár a közösségi közlekedést használná. Szigorúan tartja magát az itthon megszokott szabályokhoz, ha más országba látogat, akkor is.

A história, pontosabban a középkori és a Horthy-rendszer hívének mutatja magát Orbán Viktor (kormányfői kolostor, főispánok). Annak viszont örülni kell, hogy külföldön szebb arcát mutatja, a demokrácia látszatát meg akarja őrizni. Legutóbbi hivatalos bécsi kiruccanása értelmezhető így is.

A minap az egykori császárvárosban Magyarország miniszterelnöke ugyanolyan szirénázások közepette közlekedett hat-nyolc autóból, köztük a páncélozott kisbuszából álló konvojával, mint itthon szokott. Szegény bécsiek meg is ijedtek, náluk ez nem szokás. Tízévenként, ha arra vetődik az amerikai vagy orosz elnök, akkor hallanak ilyet – számolt be Kósa András, az azonnali.hu munkatársa.


A néhány órás megbeszéléseket követően pedig nem rohant haza, a Hotel Bristolban pihente ki tárgyalása fáradalmait. A szállodalánc Claytonban, Caorléban, Buenos Airesben no meg Budapesten is tart fenn házat. A magyar miniszterelnöknek eszébe sem jutott urizálni, a monarchia korabeli ötcsillagos Imperialban vagy a Reginában megszállni – rálátással a Hofburgra és a Stephansdomra.

Nem, a mi főnökünk kultúrlény, utolsó éjszakai pillantása az Operára esett. Az andalító dallamok előtt nem holmi luxusétteremben költötte el meglehetősen népes társasággal a vacsoráját: beérte egy fogadóval. Azt nem tudjuk pontosan, hogy a hízlalt ökör huszonnégy része keltette fel Orbán Viktor érdeklődését a fogadó iránt vagy Lothar Matthäustól tudja, hogy Woody Allen és Tom Jones is imádja a helyet.

Amit a népi eledelen megspórolt, azt költötte szállásra

Nem véletlenül, bécsi marhájuknak, pontosabban a táfelspiccnek nincs párja – bár… Egyesek a világhírű Hotel Sacher által készítettre esküsznek, mint például a Fürstenbergek, akiket azért mégsem utánozhat egy demokráciaelkötelezett magyar államfő. És kétségtelen, furán nézett volna ki, ha a szomszédos főváros legrégebbi, a 12. század óta működő éttermét (Pfafwirth) választja. Minapi, nagy port felvert beszéde után zsidó alapítású étterembeli vacsora furcsa lett volna.

Amit a kíséretében lévő négy miniszter és a stáb a népi eledelen megspórolt, feltehetően azt költötték szállásra. A honlap szerint az elnöki lakosztály 6717 euróért már kapható (400 forintos átváltással 2 684 000 forint). Elvileg a magyar nagykövetség szállása is elegáns a Hofburg szomszédságában és biztonságosak a Collegium Hungaricum szobái is. Ám ők a hanyatló nyugat energiáit akarták csökkenteni.

A bécsi kiruccanás példamutatás: Magyarország miniszterelnöke két napig itthon spórolt az áramon, a gázon, a vízen, mint ahogy pénteki interjújában tanácsolta a szegény magyaroknak. A szépségfoltot mindössze az jelenti, hogy a marhát megint ők fizették.

Fotó: facebook.com

Kép forrása: MARTON_KIRALY

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]