Közérzet / Egyéb · 2016.04.27.

KIRÁLYSZENTISTVÁN – Tájkép szeméttel

Rendhagyó időpontban (szombat reggel), szokatlan címmel – Hitchcocki állapotok a királyszentistváni hulladéklerakónál – és jó időzítéssel – a Föld napján – tartott sajtótájékoztatót Katanics Sándor és Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő.

Alaposan felkészültek, fotókkal, dokumentumokkal, videókkal felvértezve érkeztek és álltak a sajtó rendelkezésére, annak bizonyítékául, hogy a királyszentistváni hulladéklerakó működtetésével valami nagy baj lehet. Úgymond, az európai szintű létesítmény szigorúan őrzött területén lenne mit vizsgálódniuk a szakembereknek. Ám míg ez meg nem történik, és ameddig a saját szemükkel nem láthatják, addig a képviselők csupán kósza információkra, a környékbeliek elbeszéléseire támaszkodhatnak. A saját tapasztalataikra nem, mert engedély nélkül a titkok (szemét)mezejére belépni tilos, és a képviselőknek engedélyük nem volt.


Mi is kíváncsiak voltunk arra, vajon milyenek lehetnek a „hitchcocki állapotok”. Jó messziről, a kerítésen kívülről, egy koszos mocsár mellől megfigyelhettük, miként röpdösnek madarak százai a gigantikus szeméthalom fölött. S hogy ez miért furcsa? Mert a depónián szerves hulladék elvileg nincs. Akkor mit csipegetnek ott ezek a madarak?

A megyei napilapban hét évvel ezelőtt egy fizetett hirdetésként megjelent írás számolt be aprólékosan arról, hogy Királyszentistvánon 66 ezer négyzetméteres, szabad felületű hulladéklerakó depónia épül, mechanikai-biológiai hulladékkezelő csarnokokkal, kiszolgáló létesítményekkel, amelyek mechanikailag kezelik majd a beérkező kommunális hulladékot, ezt követően pedig biológiailag stabilizálják, komposztálják. Az uniós direktívákkal összhangban – természetesen.

stop

„Befektetés a jövőbe”, állítja a tábla bejáratnál, amelyről azt is megtudjuk, hogy ez a jövő uniós támogatással, ötmilliárd forintból épült. A képviselők aggodalmukat fejezték ki a kiemelt turisztikai övezet mellett lévő terület állapota miatt, és információikra támaszkodva elmondták, szerintük a hulladékkezelő működtetése vélhetőleg szabálytalan. Szerintük a hulladék válogatás és feldolgozás nélkül kerül a depóba, a hulladékkezelő társulások veszteségesek, és ha az uniós előírások szerint működne,  bizonyára más látvány fogadná az embert.

Az eredeti projekt szerint a könnyebb hulladékot aprítják, a szerves anyagokat biológiai kezelőben 21 napon keresztül érlelik, ezután gyakorlatilag komposztként kerül izolált helyiségekbe, majd hasznosítják. Az újrahasznosítható anyagokat az eredeti tervek szerint klimatizált térben, tizenkét cellában válogatják. „A kikerülő anyag biológiailag stabilizált, nem kerül bele olyasmi, ami a rágcsálóknak vagy madaraknak táplálékot jelentene.”

hulladek6

A képviselők a válasz nélkül maradt kérdések özönét zúdították a sajtósokra, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a közvéleményt is megmozgassák a témában. Tudni szeretnék, miért nem működik a válogató, miért nem kezelik a beérkező hulladékot, előírásszerűen takarják-e a hulladékot, hogyan lehetséges, hogy bontatlan bálahalmokban teszik a szemetet a lerakóba? Érdekelte őket az is, hogy a környezetvédelmi hatóság részéről történt-e bármikor kivizsgálás és mi volt az eredménye?

Előkerült a nagyágyú is: a képviselők azt javasolják, hogy az illetékesek sürgősen tartsanak mindenre kiterjedő ellenőrzést, és ezt tegyék meg az esetleges uniós ellenőrzést megelőzően, mert ha a létesítmény nem működik előírásszerűen, akkor az unió akár vissza is követelheti a támogatást.

És némi baj van a tájképpel is. Eredetileg itt zöldellő dombocskákat, füvet, tavacskákat és erdőket kellett volna látnunk a mocsár, bűzös latyak, meg a gaz helyett.

viz

Részlet a projekt elképzeléseiből: „…A védőerdő fái úgy kerülnek telepítésre, hogy azok együtt növekedjenek a lerakóval. A szorítótöltés, amely körülveszi a területet, várhatóan mindig magasabb lesz a lerakónál (füvesítése folyamatosan történik), így lényegében egy újabb zöld dombbal lesz gazdagabb a környék… A területet őshonos fajaiból kialakított erdő együtt nő a lerakóval … mivel a szorítótöltés magassága a művelés során 2 méterrel meghaladja a hulladékréteg szintjét, így a környékről semmiképpen nem lesz látható.”


[fbcomments]