Közérzet · 2019.01.08.

KIRÁLYSZENTISTVÁN – Hárommilliárdos bűzlő veszteség

A királyszentistváni szeméttelep – szalonképesebb nevén Észak–Balatoni Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. – kénytelen lesz osztozni a nemzeti kukaholding sorsával, látványos hanyatlásával és gigantikus méretű veszteségeivel. A társulás vesztesége pillanatnyilag hárommilliárd forint!

Sanyarú helyzetű a Veszprém, Ajka, Balatonfüred, Balatonalmádi, Tapolca és Pápa társasági tulajdonában lévő ÉBH. Itt a saját tőke mínusz félmilliárd, a kötelezettségek pedig több mint kétmilliárdra rúgnak. A tartozásból közel egymilliárd az OTP faktorral szemben állt fenn, de nyilvántartottak tulajdonosi kölcsönt is. Jelentésükben többször is utalnak arra, hogy az NHKV-tól az általuk igényeltnél kevesebb forrást kaptak, írja a Népszava. Bővebben itt olvashat róla.


Az elmúlt években az ocsmány bűzben élő települések lakói írtak, tiltakoztak, érveltek, dokumentáltak, magyaráztak, fenyegetőztek. Minden hivatalos fórumot, személyt, támogatót, képviselőt, környezetvédőt, kormányhivatalt megkerestek tisztességtudó kérelmeikkel és panaszaikkal – nem hivatalosan és hivatalosan. Képviselők, környezetvédők minden követ megmozgattak, a lakosság megszámlálhatatlan mennyiségű panaszával kapcsolatosan a hatósági vizsgálatok „hiányosságot nem állapítottak meg”, viszont „cselekvési terv készítését írták elő”.

Tény, hogy az ÉBH súlyos veszteségeket termelt, mert a nemzeti kukaholding által meghatározott szolgáltatási díj „nem nyújtott teljes körűen fedezetet” a gazdasági társaságoknál felmerülő költségekre, amit a rezsicsökkentés és számlázási visszásságok súlyosbítottak, miközben a kukaholdingnak „a rendszerszintű tulajdonosi szemlélet megjelenítése” lett volna a humor kategóriájába sorolható megoldási javaslata. Az országgyűlési választások kampányfinisében előhozakodtak a tökéletes hülyítéssel is: hogy „bezárják és a hulladékkezelési folyamatokat átszervezik”. Aztán még további nyolc település szemetét hordták a telepre, és az éj leple alatt szállították valahova, egyesek szerin Vilonyára.

Milyen segítséget kíván nyújtani a kormányzat az ÉBH Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. saját tőkéjének visszapótlásában és veszteségeinek kompenzálásában? címmel Mesterházy Attila országgyűlési képviselő kérdést intézett Palkovics László miniszterhez.

A társaság mintegy 160 önkormányzat több mint 300 ezer lakosának és intézményének hulladékkezelését köteles végezni, és igen reménytelennek tűnik, hogy a hárommilliárdra duzzadó vesztesége mellett – valami csoda folytán – az Észak–Balatoni társulás segítség nélkül egyhamar lábra állhat.


[fbcomments]