Sport · 2022.09.20.

KIRÁLYSÁG ÉS CSÁSZÁRSÁG – A Telekom elődjei

De nem az ország államformájára vonatkozik a cím. Hanem a királynék városának kézilabdázásban felépített és elfoglalt helyére az elmúlt negyvenöt évben. A Telekom Veszprémről.

A szurkolók még most is rázendítenek a jól ismert slágerre, hogy Éles József a legnagyobb király. Az egykori kétszeres világválogatott játékos manapság klubtulajdonos, akinek csapata az NB I.-ben játszik. Pályafutása utáni karrierjének eddigi legnagyobb alkotása! A magyar válogatottban 247-szer szerepelt az irányító átlövő Császár Gábor, aki 6. a rangsorban a lejátszott a mérkőzések alapján. Ő is veszprémiként vált nemzetközileg is elismert irányító-átlövővé, aki Svájcból visszatérve a Cegléd sportigazgatójaként szeretne stabil élvonalbeli együttest összerakni.

És most nézzünk a teljesség igénye nélkül egy jeles névsort: az Építőkből indulva, a Bramac SE-n, a Fotex VSE-n és a többi klubnéven szereplő együttes egykori kézilabdázóiként mostanság különböző pozíciókban hasznosítják megszerzett tudásukat és adnak vissza a sportágnak abból, amit kaptak.


A férfi NB I.-ben vezetőedzőként a Fradinál dolgozik a világválogatott Pásztor István. A korosztályos válogatottaknál is pallérozódott, volt válogatott jobbszélső, Tombor Csaba építheti újra bronzérmes gárdává a Tatabányát. Sótonyi László volt a felnőtt válogatottnál Talant Dujsebajev kapitány segítője. Balatonfüreden a harmadik helyekig vezette a tópartiakat. Jelenleg a NEKA tehetségeit rakta össze NB I.-es csapattá. Csoknyai István már kétszer volt szövetségi kapitány, a Füreddel negyedik helyeket szerzett és többször volt együttesével a Magyar Kupa négyes döntőjében, aminek köszönhetően nemzetközi kupa résztvevők is voltak. Jelenleg a Budakalászt igazgatja, az élvonalban.

A női mezőnyben Gyurka János a Mosonmagyaróvárt emelte a harmadik helyig és lépett ki velük a nemzetközi porondra. Budai Dániel Budaörsön igyekszik minél jobb eredményt elérni a hölgykoszorúval. Zsigmond György is vezetett NB I.-es csapatot, ahogy Gulyás István, aki már egyszer ült a Telekom Veszprém kispadján is, megoldva egy nagyon fontos feladatot, amit győzelemmel zárt. És persze a kapitányi hídról is vezényelte a válogatottat.

Akiket most nem említettem, nem szándékosan tettem, hanem figyelmetlenség, feledékenység miatt. De ha valaki figyelmeztet rá, akkor azonnal kiegészítem a névsort.

Úgyhogy ezek után használnám Európa legjobb szurkolótáborának mindig hangos refrénjét. Ez Veszprém.

Donát Tamás

Éles József és Császár Gábor a Veszprém–Cegléd-meccsen. Fotó: Cseh Péter


1 Response

  1. Éva szerint:

    Iváncsik testvérek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]