Közérzet / Kultúra · 2016.06.10.

KIRAKAT GALÉRIA – A népművészet örök

Korok, ízlések, divatok jönnek és elmúlnak, de amit a népi művészet érlelt ki hosszú évtizedek és évszázadok során, az már sosem változik. A viseletek, a tánc, a zene, a kézművesség ezernyi ága és fortélya olyan örökség, amely mindaddig megmarad, amíg lesznek, akik óvják és éltetik. Veszprémben, a Szabadság tér 4. szám alatti kiadó üzlet kirakataiban mostantól néhány héten át ebből láthatnak bemutatót, akik megállnak a Veszprém-kukac Kirakat Galériája előtt.

Célunk, hogy a belváros üres kirakatait értékes látnivalóval rendezzük be, részben megvalósult. Sajnos néhány bérlőre váró üres üzlet tulajdonosánál hiába kopogtattunk, másutt technikai okok miatt meg kell várnunk az őszt, hogy kiderüljön, tudjuk-e bővíteni a látnivalók kínálatát. Két állandó partnerünk azonban változatlan önzetlenséggel támogatja portálunk lokálpatrióta kezdeményezését, mi pedig igyekszünk, hogy büszkék lehessenek erre a szívből-szerelemből megszületett együttműködésre.

Az egyik új kirakatot részben a Veszprémi Kézműves Műhely két tagja, Kovács Lászlóné és Heilig Béláné rendezte be az általuk készített tüneményes csuhéfigurákkal. Hihetetlen aprólékosság, finom kézimunka, mérhetetlen türelem és sok-sok szeretet – aki mindezekkel a képességekkel rendelkezik, bátran nekifoghat, a műhely foglalkozásain szívesen látják az érdeklődőket és a leendő tagokat havonta két alkalommal a Városi Művelődési Központban. Ugyanitt kaptak helyet Horváth Gyula fafaragó népi iparművész míves használati tárgyai, gyönyörűen faragott, berakással díszített botjai, ostornyele és egy szépen megmunkált szék. Az üzlet belsejébe tekintve Luktorné Holló Éva kéziszövő népi iparművész három meseszép vásznát lehet megcsodálni, előttük Tamás Sándorné szalmaminiatűrjei láthatók.

A másik kirakatban a Veszprém-Bakony Táncegyüttes, a város önkormányzatának kiemelt együttese mutatkozik be, akik a Kárpát-medence néptánchagyományainak, szokásainak megismerését, bemutatását, őrzését és népszerűsítését tekintik küldetésüknek. Fontosnak tartják az utánpótlás kinevelését is – a Kis-Bakony Táncegyütteshez már óvodás kortól lehet csatlakozni. Életükbe, fellépéseikbe a Horváth Orsolya–Bánhelyi József fotós házaspár által készített fényképek engednek bepillantást.

A Veszprém-kukac Kirakat Galériájának új tárlatai július végéig tekinthetők meg.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!