Közérzet · 2022.05.31.

Kiiktatják az orosz olajimport 60 százalékát

Az Európai Unió 27 tagállami vezetőjének sikerült részmegállapodásra jutnia az Oroszország elleni szankciók hatodik köréről. A részletek kidolgozása még nem zárult le – írja a telex.hu.

Charles Michel, a csúcstalálkozónak intézményi keretet adó Európai Tanács elnöke szerint a büntetőintézkedés az Európai Unióba irányuló orosz olajexport kétharmadát azonnal érinti. Francia illetékesek szerint év végéig az orosz olajimport 90 százaléka el fog tűnni.

A szankciós csomag legvitatottabb eleme az Oroszországból érkező olajimport embargója volt, melyet a magyar kormány sokáig mereven elutasított. Mivel a legfelsőbb szintű uniós döntésekhez teljes tagállami egyetértésre van szükség, ezért Magyarország egyedüli tagállamként is vétóval fenyegethette az egész szankciós csomagot. Kevésbé hangosan, és a vétót nem lobogtatva, de Szlovákia és Csehország sem támogatta teljes mértékben az olajembargót. Ez a két ország – Magyarországhoz hasonlóan – szintén erősen a Barátság elnevezésű orosz kőolajvezetékre van utalva, de érkeztek hírek horvát és bolgár különigényekről is.


A magyar kormány meggyőzésére a szankciós tervezetbe bekerült az a kitétel, hogy az embargó csak a tankereken keresztül érkező orosz kőolajra terjed ki, a csővezetéken keresztül érkező kőolaj mentesül az importtilalom alól. Orbán Viktor azonban közvetlenül a csúcstalálkozó hétfő délutáni kezdete előtt azzal az új követeléssel állt elő: Magyarországnak garanciát kellene kapnia arra, hogy ha valami történik az Ukrajnán áthaladó kőolajvezetékkel, Magyarország akkor is hozzáfér a tengeri olajszállítmányokhoz. A Politico szerint ezt a biztosítékot így fogalmazták meg: „Az ellátás hirtelen megszakadása esetén az ellátás biztonságát vészhelyzeti megoldásokkal oldják meg.” Orbán Viktor éjszakai posztjában azt közölte: „Megszületett a megállapodás. Magyarország mentesül az olajembargó alól!”

Fotó: AFP/Kisbenedek Attila


[fbcomments]