Kultúra · 2022.10.26.

KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ – Kovács Endre / Úton levés

Kovács Endre életművének egy kevéssé ismert, főként kísérleti munkásságát bemutató alkotásaiból nyílik kiállítás a Művészetek Háza Veszprém Csikász Galériájában.

Kovács Endre (1946–2020) 1966 és 1974 között a magyar avantgárd mozgalom aktív résztvevője, a Halász Péter alapította Kassák Színház (a későbbi Squat Theatre) munkatársa, fotósa volt. Előbb Budapesten, később Párizsban és Rotterdamban. 1974-es disszidálása után a Genfi Képzőművészeti Egyetemen tanult, és ott diplomázott film-videó szakon. Abban az időszakban, amikor a videó a legprogresszívabb képzőművészeti médiumok egyikének számított. Munkáiról így írt: „…Életem során a fotóművészeten belül az új lehetőségeket kerestem a korszakonként lehetővé váló technikai megvalósításokban és témafeldolgozásokban.”

Kovács Endre Úton levés című kiállításának megnyitóján, október 29-én 17 órakor Grászli Bernadett, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója mond köszöntőt. A tárlatot Can Togay, a VEB2023 művészeti és kreatív főtanácsadója nyitja meg. A kiállítás kurátora Áfrány Gábor médiaművész.


A kiállítás november 30-áig látogatható minden szombaton 13 és 21, minden vasárnap 10 és 20 óra között.

A vezető fotó Kovács Endre alkotása


[fbcomments]