Kultúra · 2017.06.21.

KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ – Kincsek Szent Gellért sziklája mellől

A Laczkó Dezső Múzeum Kincsek Szent Gellért sziklája mellől című új, időszaki kamarakiállításának megnyitója június 24-én, szombaton 16.30kor lesz a Múzeumok Éjszakáján.

A kiállítás anyagát a Szent Mauríciusz Monostor jövőre esedékes millenniumi évéhez kapcsolódó régészeti feltárás kincseiből válogatták. A vendégeket köszönti S. Dr. Perémi Ágota múzeumigazgató, a kiállítást megnyitja Vásárhelyi Anzelm bencés szerzetes. A megnyitón közreműködik a Padányi Katolikus Iskola Gregorián Kamarakórusa Hutvágner Erika karnagy vezetésével.


Nagy Szabolcs Balázs régész a kiállításról:

A bakonybéli Szentkútnál végzett ásatások során egy teljességgel váratlan kincsre bukkantak a régészek 2016 őszén. A sziklatetőn épült Árpád-kori kápolna maradványain kívül egy körülbelül 150 darabos ezüstpénz-lelet került elő a szikla meredek oldalából. A lelet elhelyezkedése valószínűtlenné teszi, hogy csupán egy elvesztett erszény tartalmáról lenne szó. A hozzávetőleg három ökör értékének megfelelő pénzmennyiséget minden bizonnyal tudatosan rejtették el, a legkésőbbi veretű érme alapján 1230 után. Mivel a lelet kizárólag külföldi érméket (úgynevezett bécsi dénárokat) tartalmazott, könnyen elképzelhető, hogy egy idegen kereskedővel kötött üzlet emlékéről van szó. Az elrejtés helyét a sziklatetőn álló kápolna és talán egy azóta elpusztult fa vagy egyéb sajátosság jelölte. Maga a kápolna valószínűleg már a XII. században felépült, azonban, meglepő módon, még jóval a török hódítás előtt elhagyatottá vált. A feltárások eredménye alapján elképzelhető, hogy a kápolna alapítói Bakonybél szent remetéinek, Günthernek és Gellértnek lakhelyeként tisztelték a helyszínt, s ezért építtették ide a templomukat. A kiállítás a jövőre, 2018-ban 1000. évfordulóját ünneplő bakonybéli bencés monostor történetébe ágyazva mutatja be a Szentkút históriáját, mindehhez segítségül hívva a látványos leletanyagot is: a kápolna töredékeit, a mindennapi élet tárgyait és természetesen a díszes ezüstpénzeket.

A kiállítás megtekinthető szeptember 10-éig, hétfő kivételével minden nap 10-től 18 óráig.


[fbcomments]