Kultúra · 2022.01.20.

Kiállításmegnyitó – Érintkezések/Contacts

Érintkezések/Contacts címmel nyílik kiállítás kortárs textil- és ékszerművészek munkáiból a Művészetek Háza Veszprém/Dubniczay-palotában (Vár u. 29.) január 22-én, szombaton 11 órakor.

Az eseményen Grászli Bernadett, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója és Dallos Krisztina, a VEB 2023-EKF kulturális projektmenedzsere mond köszöntőt. A kiállítást German Kinga, a MOME egyetemi docense nyitja meg. Közreműködik Góbi Rita táncművész. A kiállítás kurátora Dohnál Szonja galériavezető.

A Művészetek Háza Veszprém 2022-ben még változatosabbá teszi kiállítási palettáját, megjelenik a design, az iparművészet mint új tematika. Az Érintkezések/Contacts című kiállítás a kortárs textil- és ékszerművészek legfrissebb munkáit mutatja be a Dubniczay-palotában.


A kortárs ékszer funkcióját, formavilágát, anyaghasználatát tekintve gyakran eltér a hagyományos ékszerek jellemzőitől. A tíz kortárs ékszerművész (Ádám Krisztián, Börcsök Anna, Diriczi Csenge, Gera Noémi, Harsány Patrícia, Jermakov Katalin, Kecskés Orsolya, Tóth Zoltán, Ujvári-Zsiga Luca, Vékony Fanni) munkái arra ösztönzik a befogadót, hogy újragondolja az ékszer helyét a művészettörténetben. A különböző generációkhoz tartozó alkotók eltérő stílust képviselnek, összetett elméleti háttérrel, sokszínű technikai megvalósítással dolgoznak. Aki kapcsolatba kerül a kortárs ékszerekkel, egy szabad asszociációs térbe lép, ahol a saját képzeletét működtetve értelmezheti a tárgyakat, ugyanakkor a legkülönbözőbb kulturális és társadalmi kérdéseken is elgondolkodhat.

Ahogy a kortárs ékszer, úgy a kortárs textil is a művészi önkifejezés eszköze. A kiállításon szereplő textilművészek munkáin keresztül az utóbbi két év legújabb alkotásaiból láthat a közönség egy szűk válogatást. A textiltervező iparművészek (Balázs Viola, Csíkszentmihályi Réka, Horváth Evelin, Kollár Ágnes, Molnár Réka, Lőrincz V. Gabi, Pájer Emília, Regős Anna, Ruttka Andrea, Söptei Eszter, Szigeti Szilvia, Vereczkey Szilvia, Vető Márta és Zimonyi Gwendolin) együttműködésével jacquard-, nyüstös, digitális nyomással készült és egyedi kivitelezésű kollekció fejlesztése valósult meg.

A textilek és ékszerek tervezésére hatással vannak a különböző művészeti ágak: a filmművészet, a zene, a képzőművészet. A művészeti ágak közötti párbeszédet felfedezhetjük a kiállításon például a ritmus, a repetitív motívumok segítségével, melyek ugyanúgy jelen vannak a textiltervezésnél, mint a zenében, vagy megjelenhetnek akár az ékszereken is. A párbeszédbe bevonják a kortárs táncot is, a megnyitón Góbi Rita táncművész improvizációját láthatják az érdeklődők.

A kiállítás különlegessége, hogy pályakezdő, feltörekvő tervezők alkotásai is megtekinthetőek. A Művészetek Háza Veszprém bemutatkozási lehetőséget kínált fel a fiatal alkotóknak is.

A tárlat szoros együttműködésben valósult meg a Texhibition és a Design Without Borders programsorozattal. A Művészetek Háza Veszprém ősszel kapcsolódik az eddig csak Budapesten megrendezett Ékszerek Éjszakája rendezvénysorozathoz is.

Kapcsolódó programok:

– március 19. 16 óra: Radnóti Róza zongorakoncertje a kiállítóteremben, majd tárlatvezetés.

– április 2. 13-tól 17 óráig: Söptei Eszter SZÍN KEVERÉS ékszerkészítő workshopja.

Fotók: Művészetek Háza Veszprém


1 Response

  1. 2022.01.24.

    […] A kiállítás beharangozóját itt olvashatják. […]

[fbcomments]