Kultúra · 2018.05.04.

KIÁLLÍTÁS – Változatlan változó

Változatlan változó címmel Veszeli Lajos festőművész kiállítása nyílik meg a Laczkó Dezső múzeumban május 10-én, csütörtökön 18 órakor.

A tárlat Veszeli Lajos munkásságának javából merít, érdekes műfaji változatossággal mutatja be a kísérletező kedvű, kihívásokat vállaló művész alkotásait. A szellemi és műfaji sokszínűség ellenére a Balaton és a természet: „a táj lelke” a főszereplő a képek többségén.

A művész Európa legkülönlegesebb édesvizű tava mellett él, műterme a mandulafákkal körülvett domboldalon van. Veszeli így vall egy írásában: „Amikor először pillantottam meg a Balaton sima víztükrét és üldögéltem merengve az ezüsthíd fényénél, nem gondoltam, hogy valaha rab leszek. Az lettem, a Balaton, a tó rabja. De hagyom magam megadóan, mert itt élek a tó ölelésében majd’ fél évszázada…” Számára meghatározó élmény a tó ezer arca, örök sugárzása, változásaiban a roppant állandóság.

A kiállítás több év és a közelmúlt alkotásaiból való válogatás. Találkozhatunk a művész kedvenc alakjának, Don Quijoténak néhány változatával, valamin szakrális szellemiségű festményekkel, síkplasztikákkal is. Országos tárlatokon díjazott alkotások is láthatóak esznek a kiállítótérben, melyeket magánszemélyek és közgyűjtemények bocsájtottak a múzeum rendelkezésére a kiállítás idejére.

Veszeli Lajos 2011-ben Balaton-díjat kapott, Veszprém Megye érdemrendjét is átvehette, 2012-ben a közönség szavazati alapján elnyerte Veszprém megye Prima-díját, 2015-ben pedig a Magyar Érdemrend Tiszti keresztjével ismerték el munkásságát.

A tárlat szeptember 30-áig látogatható a múzeum nyitvatartási idejében, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.


[fbcomments]