Kultúra · 2016.05.06.

KIÁLLÍTÁS – Üzenet Finnországból

Mi jut eszünkbe Finnországról? Nyelvrokonság, Nokia, Mikulás, az ezer tó országa, szauna. Gáspár Gábornak a veszprémi aluljáróban, a Szilágyi László Utcagalériában látható fotóiról ennél sokkal izgalmasabb dolgokat tudunk meg a finnek hazájáról. A képek magukért beszélnek, meglepik a nézelődőt. De bizonyos felismerések a fotóst is váratlanul érték. Lenyűgözte a természet.

„Magyarországhoz képest közel négyszer akkora területen fekszik és körülbelül feleannyi (5,5 millió) ember él Finnországban, többségük az ország déli részén. Tehát hatalmas területeken alig találkozni emberrel. A természet szabadon él” – foglalja össze kedvünkért utazása legfőbb élményét. A Veszprémi Finn–Magyar Egyesület jóvoltából 2015 októberében egy hetet tölthetett Finnországban. Meghatározó élménye a háborítatlan természet volt, ezt állította kiállításának fókuszába is. Az egyik oldalon a négy elem: a levegő (ráadásul a finn zászló színeivel: kék- fehér), a víz, a föld, és a fahasábok látványán keresztül a tűz jelenik meg. A másik oldalon is a természetet látjuk, de már az emberi beavatkozás nyomaival: erdei út, kőlépcső, Alvar Aalto által tervezett épület – amely belül csupa fa, vagy az északi sarkkör vonala megjelölve. „Voltam Helsinkiben (a lépcsőn ülő lányokat ott fényképeztem), Rovaniemiben (az északi sarkkört, Alvar Aalto épületét, a fahasábokat ott örökítettem meg). A képek többségét azonban Lappföldön exponáltam.”

Gáspár Gábor játékos geometriai ritmust fedez fel a természetben. Különböző anyagtextúrák vesznek részt a nagy kombinációban, amiből kirajzolódik az ő Finnországa. Szinte látjuk, ahogyan szemlélődik és formál. Új, sajátos nézőpontot keres, s ezzel mindent, amit megörökít, kivetkőztet megszokott jelentéséből, amivel a szemlélőben kiváltja azt a feszültséget, amely a tárgy megszokott jelentése, megszokott látványa, vagyis a kiindulópont és a fotós által adott új értelem, vagyis a végpont között fönnáll.

A kiállítást a Művészetek Háza rendezte a Szilágyi László Utcagalériában, abból az alkalomból, hogy 2016-ban Veszprém a finnugor kulturális főváros.

(Gáspár Gábor és Orosz Péter egy korábbi kiállításáról itt olvashatnak.)


[fbcomments]