Kultúra · 2018.02.28.

KIÁLLÍTÁS – Tíz éve nincs köztünk Györgydeák György

Tegnap ok és manapok/Magánmitológia címmel nyílik meg március 2-án, pénteken 16.30-kor a Györgydeák György emlékkiállítás a Csikász Galériában (Vár u. 17.). Köszöntőt mond Porga Gyula polgármester és Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója, a kiállítást megnyitja Kő Boldizsár képzőművész. A kiállítás kurátorai Tóth Eszter és Hegyeshalmi László.

Györgydeák György 1958-ban született Székesfehérváron. Veszprémben érettségizett, Balatonkenesén élt. A veszprémi Bakonyi Múzeumban tíz évig grafikusként dolgozott, 1991-től kilenc éven át a Cigányfúró című folyóirat művészeti szerkesztője, több évig a Művészetek Háza munkatársa is volt. Képzőművészeti ismereteit autodidakta módon szerezte. Sosem volt röghöz kötött. Megye- és országszerte, s a határokon túl is tucatnyi kiállítása volt, rajzait, grafikáit heti és havilapok rendszeresen közölték. Alkotásait több ízben nívódíjjal jutalmazták. Műveit – ahogy egész életét – átjárta a humor, a kalandvágy. Munkái, mint ahogy egész élete, ezer szállal kötődtek a Balatonhoz és a természethez.


A művész magánmitológiájának elmesélésére egy sajátos elnevezésű műfajt talált ki: a bübüt. Uszadékfából, madzagból, kócból, szögekből, homokból, gipszből, agyagból, avítt használati tárgyak darabjaiból, foszlásnak indult textilneműkből, bútortöredékekből, gyerekeinek eltört játékaiból és még sorolhatnánk, mi mindenből állította össze bübüjeit és táblaképeinek nagy részét, egyszóval mindent fantáziájának szolgálatába állított, amit mi elhasználtunk és elhajítottunk.

A bübü, a művész által kitalált kategória zavarba ejtően fura, bájosan bumfordi szobrainak, avagy bábuinak megnevezése. Legtöbbjük inkább állatokra emlékeztet, illetve néhány halszerű tüneményre – némelyikük viszont inkább emberféleségre, – de leginkább mitologikus lények, mint amilyen a művész Lauz nevű szereplője, vagy a versbeli Eototo és Aholi, vagyis az indiánok jó szellemei, de bármely természeti nép bálványaira, vagy történelem előtti kor istenségeire is hasonlítanak.

Györgydeák György sajátos, groteszk kollázsai, asszamblázsai mellett a kortárs grafika műfajában is maradandót alkotott. Az alkotó tíz éve nincs közöttünk.

A kiállítás május 13-áig lesz nyitva.


[fbcomments]