Kultúra · 2016.10.15.

KIÁLLÍTÁS – Szilágyi 50

Ötvenéves lenne az utcagaléria névadója, Szilágyi László festőművész. Ebből az alkalomból hétfőn, október 17-én 18 órakor kiállítás nyílik az említett helyszínen, a Budapest úti aluljáróban.

A Szilágyi 50 – A különbségek szigete című kiállítás életre hívója a Művészetek Háza. Porga Gyula polgármester köszöntője után Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója nyitja meg a kiállítást, amelyen Szilágyi László két munkája mellett Boros Viola, Fuchs Tamás, Gyarmati Zsolt, Király Gábor és Menyhárt Menyus Tamás egy-egy, valamint Szilágyi von Neuwirth Zoë és Brush Ramones közös alkotása lesz megtekinthető. A megnyitón közreműködik a Less Than Zero.


A Művészetek Háza 2013 végén kapta feladatul a várostól az egyik központi körforgalom frissen kialakított aluljárójának utcagalériaként történő működtetését. A levezető hosszú rámpák falaira az egyik oldalon a városhoz kötődő, már nem élő művészek neveit festették fel, a másikra a városban található Vass László Gyűjtemény művészneveit. A levivő lépcsők falaiba vájt kazettákban a város kulturális rendezvényeit aktuálisan változó plakátok hirdetik.

A közvetlenül az út alatt található átjáró nyolc falfülkéje alkotja tulajdonképpen a köztéri kiállítóhelyet. Ez az egymással szemközti falakba süllyesztett kétszer négy, egyenként 150×150 centis és 30 centiméter mély fülkét jelent. A helyszín tökéletes arra, hogy az egyébként képzőművészeti galériákat nem látogató embereket is megszólítsák.

Az első kiállítás a galéria névadója, Szilágyi László, a tragikus körülmények közt elhunyt punk festőművész képeinek reprodukcióit mutatta be.

Szilágyi László 1966. október 17-én született Veszprémben. Képző- és iparművészeti középiskolába járt, majd 1985-től 1991-ig a budapesti Képző- és Iparművészeti Főiskola hallgatója volt, ahol Gábor István, Dienes Gábor és Kokas Ignác voltak a mesterei. 1991-től 1994-ig – a legtehetségesebb pályakezdők között – Derkovits-ösztöndíjban részesült. Munkái hazai és külföldi kiállításokon szerepeltek, számos egyéni kiállítása is volt. Több díjat és elismerést kapott. A David Bowie nemzetközi képzőművészeti pályázat egyik nyerteseként Párizsban Bowie-tól személyesen vehette át a kitüntető díjat. 2003-ban nemcsak képeit, de szinte az egész szobáját, életterét bemutatták a budapesti Műcsarnok Rosszcsontok című kiállításán.

A Szilágyi 50 – A különbségek szigete című kiállításon bemutatják Szilágyi Lackó két művét és meghívtak hét kiváló kortárs magyar művészt. A meghívott művészek jól ismerték Lackót, és/vagy az ő művészetfelfogásának világértelmezésének jelenkori követői. Akik valóban szerették és értékelték Szilágyi László munkásságát, azoknak nem szokatlan a kritikus, érdes, vad hang és a szenvedélyes, sokrétegű Kép-Világ.

 [stextbox id=”grey”]„Folyamatában kell szemlélni a világot: ez egy mozgó gépezet, ebben benne vagy! Ez egy szerves tényező, te vagy középen, és besűrítesz magadba mindent. Az ember is egy alkatrész, a világegyetem élő alkatrésze. Régebben még én is valami eredendő, felsőbb régiót kerestem magamban, mint egy idealista: elrugaszkodni, és kilépni a világból…” (Szilágyi László, részlet egy egykori interjúból, lejegyezte Jokesz Antal.)[/stextbox]


[fbcomments]