Közérzet / Kultúra · 2023.03.09.

Kiállítás – Művészet és válságkezelés

Lehet-e a művészet válságkezelés? Mit tehetnek a művészek? Mi a felelősségünk a bolygóval, más élőlényekkel szemben? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ az Utolsó helyetti pillanat – radikális válságkezelés címmel két helyszínen, a veszprémi Csikász és a sepsiszentgyörgyi MAGMA galériákban megnyílt kiállítás.

Bolygónk ezer sebből vérzik. Fenntarthatatlan módon élünk, a világ népessége évente háromszor annyi erőforrást használ fel, mint amennyit képes a Föld hulladékként feldolgozni. Még a legjobb szándékú emberek is ártanak valamilyen formában a természetnek, azzal, hogy élünk, gyártunk, táplálkozunk. „Az ember évezredek alatt jelentéktelen állatból a Föld csúcsragadozójává, az ökoszisztéma rémévé küzdötte föl magát” – mondta ki az ítéletet Yuval Noah Harari történész Sapiens című bestsellerében.

művészet válságkezelés, Kiállítás – Művészet és válságkezelés
Touch. Ördög-Gyárfás Ágota installációja

Persze, utólag könnyű okosnak lenni, de miközben kialakul, lappangó, megfoghatatlan a klímaválság. Minden információ túl későn érkezik, amikor már megtörtént a baj. Ettől, ha lehet még apokaliptikusabb a hangulat, netalántán már egészen posztapokaliptikus, hiszen valójában már a válság után vagyunk, a posztapokaliptikus jelenben.


művészet válságkezelés, Kiállítás – Művészet és válságkezelés
Itt életről és halálról van szó. Daczó Enikő installációja

Nemes Z. Márió esztéta az Utolsó helyetti pillanat című, egyszerre két helyszínen megrendezett kiállítás megnyitóbeszédében azt kérdezte, mit tehet a művészet ilyen körülmények között? A definíció szerint a válságkezelés elsősorban politikai, igazgatási, környezetvédelmi feladat. A művészet legfeljebb érzékenyíthet és emléket állíthat. Planetáris érzékenyítés, ez egy erős áramlat az irodalomban és a képzőművészetben – taglalta az esztéta. – Ahogy a futurológia és a sci-fi is kínálhat alternatívát a jelen válságával szemben. Ez is felfogható akár mint egyfajta válságkezelés.

művészet válságkezelés, Kiállítás – Művészet és válságkezelés
Üzenetek a bundák mellett

A Veszprémben kiállító sepsiszentgyörgyi művészeknek a kiállítás címével összhangban a szorongás és baljóslatú előérzet az ihlető alapélménye: installációik megnyúzott állatbőröket (bundákat), hálók szövevényét, bolygóval lövöldöző, késdobáló embereket mutatnak. Üzeneteket is rejtenek, illetve küldenek ezek az installációk: „Legyen B-terved az önellátás!”, „Legkézenfekvőbb megoldás a fogyasztás visszafogása.”, „30 napos vegán kihívás!”; stb. Daczó Enikő, Koter Vilmos, Ördög-Gyárfás Ágota, Ladan Fahimalavi, Váncsa Domokos, Vetró-Bodoni Barnabás a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér köré szerveződve valóban érzékenyítenek és edukálnak.

Kíváncsi lennék a balatonalmádi-budapesti művészek: Gerhes Gábor, Dezső Tamás, Martin Henrik, Süveges Rita, Farkas Imre kiállítására is, amit Áfrány Gábor kurátor elképzelése szerint a sepsiszentgyörgyiek látnak.

A kiállítások április 14-ig látogathatók.

Vezető képünkön: Nemes Z. Márió esztéta és a sepsiszentgyörgyi művészek az Utolsó helyetti pillanat – radikális válságkezelés című kiállítás megnyitóján. Fotók: a szerző


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]