Kultúra · 2016.06.09.

KIÁLLÍTÁS – Fotók az északi sarkkörről

Aki látta a Szilágyi László Utcagalériában Gáspár Gábor nyolc képét Finnországról, s ettől kíváncsi lett, az most örülhet. Később a Művészetek Házában ugyanis szélesebb válogatást is megtekinthet majd.

Ez volt az egyszerű, könnyen értelmezhető bejelentés szerda délután, amikor Ladányi István egyetemi docens és Áfrány Gábor kurátor, médiaművész beszélgetett a fotográfussal a 60°32’35” (azaz az északi sarkkör) című kiállítás megszületéséről.

Többekben felvetődött a kérdés: nagyobb közönség előtt miként beszélgetnek majd ők hárman, akik évekkel ezelőtt hosszabb ideig együtt dolgoztak a megyei napilap szerkesztőségében. Ladányi István is ezzel kezdte, megosztva a titkot: hármójuk közül Gáspár Gábor szeret igazán beszélgetni, de nagyközönség előtt ő sem, ezért is hozott magával verseket.

Természetesen szóba került: mennyire megrendezettek a képek, ami az országúton bandukoló rénszarvas láttán feleslegesnek tűnik. Az utcagalériában látható fotók Finnország, s azon belül elsősorban Lappföld jellegzetességeit mutatják, a farönkhalmokkal, a helsinki lutheránus katedrális monumentális lépcsősorával, a növények nélküli, kőhalomnak látszó heggyel a sarkkörön túlról.

Gáspár Gábor szabadúszó fotós, dolgozik, amikor hívják. Dolgozott a táncfesztiválon is, ahol elnyerte a legjobb fotókollekcióért járó elismerést. Tapsot az utcagalériában a finn költőtől felolvasott csendversért is kapott.

A kiállítás a Finnugor kulturális főváros 2016 programsorozat része. A tárlat létrejöttét a Veszprémi Magyar–Finn Egyesület (Vemafi) támogatta.

Szilágyi Lujza

(Gáspár Gábor finnországi fotóiról szóló korábbi írásunkat itt olvashatják.)


[fbcomments]