Kultúra · 2017.09.06.

KIÁLLÍTÁS – Feledy Gyula Zoltán/Reflexió

A Dubniczay-palota Várgalériájában szeptember 9-én, szombaton 11 órakor nyílik Feledy Gyula Zoltán Reflexió című kiállítása, amelyen Dés László zeneszerző, előadóművész is közreműködik.

Feledy Gyula Zoltán kiállítását dr. Géger Melinda művészettörténész, a Kaposvári Rippl-Rónai Múzeum Művészettörténeti Szakágának vezetője nyitja meg, a kiállítás kurátora Hegyeshalmi László képzőművész.


Haász István képzőművész így ír Feledy Gyula munkásságáról:

Feledy Gyula festői munkásságának legfőbb szereplője a szín. Első látásra csak színfelületeket látunk. A szín következetes, radikális használatát. Nem valami látvány visszaadásáról, nem valaminek a leképezéséről van itt szó. Ha valami, akkor ennek a valami újnak a létrejöttének vagyunk a részesei. S ekkor jön a rácsodálkozás, hiszen itt „csak” a szín van jelen. De nem csak a színnek van itt szerepe ezekben az alkotásokban, hanem annak a megformált felületnek, annak a tárgynak is, amire fest a művész. A felület titokzatos szépsége mellett a képek oldalain lecsorgó festék brutális természetessége adja azt a feszültséget, ami egyben a jó kép tartozéka. Tessék, ezt is tudom! Tessék, így is lehet! Azután a tökéletes lakk felületek alatt a véletlen ecsetmozgások által kialakult foltok, felületek kompozíciói adnak meditációra alkalmat.

A szín ilyen egységes használatát a kortárs művészettörténetben monokróm festészetnek nevezik. Ennek a festészeti irányzatnak nagy elődeit már ismerjük, Mark Rothko, Yves Klein példái mai napig hatnak a kortársakra.

A magyarországi monokróm festészeti törekvések szintén adtak szakmai támogatást Feledy munkásságához. A Műcsarnok nemzetközi monokróm kiállítása, a Szépművészeti Múzeumban kiállított Vass László Gyűjteményből levő monokróm művészek munkái csak erősítik és igazolják Feledy Gyula alkotói elhívatottságát…

A kiállítás megtekinthető november 5-éig naponta 10-től 18 óráig, november 1-jétől 10-től 17 óráig, hétfő szünnap.


[fbcomments]