Kultúra · 2016.11.18.

KIÁLLÍTÁS – Életre kelt formák

Victor Vasarelynek, az op-art egyik kiemelkedő alakjának műveiből nyílt kiállítás a Laczkó Dezső Múzeumban.

S. dr. Perémi Ágota, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója a megnyitón beszélt arról az egy éve indult kezdeményezésükről, amelynek keretében más megyék intézményeivel együttműködve mutatják be egymás gyűjteményeit. Ennek keretében láthatta a közönség tavaly Rippl-Rónai József alkotásait Veszprémben, ezúttal pedig a 110 éve született Victor Vasarely műveiből tekinthetnek meg egy kisebb válogatást városunkban, Pécsnek köszönhetően.


Némedi Lajos alpolgármester arról beszélt, mindkét város a magyar kultúra kiemelkedő bástyája, pécsi kollégája, Őri László pedig arra tért ki, a művész szülőházában éppen negyven éve nyílt meg a Victor Vasarely Múzeum, ahogy ezzel egy időben a franciaországi Aix-en-Provence-ban is. A 110-es évfordulót egyfajta emlékévként kezelik, ennek keretében az említett francia város mellett Avignonban is egy-egy kiállítással emlékeztek meg az op-art egyik vezéregyéniségéről.

Csornay Boldizsár, a pécsi Janus Pannonius Múzeum igazgatója úgy fogalmazott, Vasarely több alkotásával arra késztette a nézőket, hogy változtassák meg azt, cseréljék fel a színeket – nem véletlen, hogy például számos játékot is tervezett. Tudatosan foglalkozott a térhatással, tudatosan alakította a gömbök, négyzetek, geometriai alakzatok egymás utáni sorrendiségét, hogy ezzel a mű végül elrugaszkodjon a két dimenziótól.

Sárkány József, a Janus Pannonius Múzeum művészettörténésze felidézte Vasarely pályafutását, a Párizsba költözés utáni évektől kezdődően, amikor is először reklámgrafikák készítésével foglalkozott, könyvtervek, plakátok, illusztrációk alkották állandó megrendeléseit. Hangsúlyozta, műveinek legjellemzőbb sajátossága az elbizonytalanítás. Az 1950-es évektől fokozatosan törekedett a nézői aktivitás felhasználására – kinetikus kompozíciói, egymásra rétegzett, egymásba áttűnő kétsíkú plasztikái a szemlélő mozgása, a nézőpont változtatása által kelnek életre. Mint mondta, ügyesen használta a formákban, színekben rejlő lehetőségeket, s alkalmazta a hideg-meleg színek, a sötét-világos kontraszt térhatását.

A tárlat 2017. március 26-ig tekinthető meg.

Drahos Nikolett


[fbcomments]