Vallás / Kultúra · 2016.10.26.

KIÁLLÍTÁS – Dubniczay 250.

Dubniczay István élete és munkássága címmel nyílik dokumentum-kiállítás október 28-án, pénteken 18 órakor a Dubniczay-palota Várgalériájában (Vár u. 29.), amellyel a kanonok és mecénás halálának 250. évfordulójáról emlékeznek meg.

Dubniczay István kanonok neve nem ismeretlen a megyében és a megyeszékhelyen, ám ifjúkora nagy részét homály fedi. A kutatók feltételezése szerint 1710 körül született, valószínűleg Trencsénteplicen.


Dubniczay életében fontosak voltak a különböző szerzetesrendek. Tanulmányait a trencséni jezsuitáknál kezdte, Pápán a pálosok között tevékenykedett, Veszprémbe érkezésekor a piaristáknál lakott, majd Zircen a ciszterci szerzetesek között találta meg a hőn áhított nyugalmat.

A kanonok ezen szerzetesrendek bőkezű adományozója volt, de a világi egyház kötelékében élő Dubniczay munkássága sem merülhet feledésbe. Veszprémben palotát építtetett, amely 1751-ben készült el, és napjainkban a Művészetek Háza László Károly Gyűjteményének, valamint időszaki kiállításoknak ad otthont.

Dubniczay kanonoksága alatt tevékenyen részt vett a rekatolizációban, a protestánsok elleni küzdelemben, és harcolt a káptalan birtokaiért. Ismert és egyháztörténeti szempontból jelentős a veszprémi püspökök életét bemutató kéziratos munkája, a Series episcoporum Wesprimiensium.

A pénteki kiállításmegnyitón Nagy Károly apátkanonok, a Szent Mihály Bazilika plébánosa mond köszöntőt. A kiállítást Németh-Vida Beáta történész nyitja meg, közreműködik a Gizella Nőikar. A kiállítás a zirci Reguly Antal Múzeum és a Művészetek Háza közös projektje.


[fbcomments]