Kultúra · 2016.04.03.

KIÁLLÍTÁS – A lengyel vonal

Négy fiatal lengyel alkotónak nyílt kiállítása a Csikász Galériában szombaton. A konstruktív-geometrikus iskolához tartoznak, fontos szerepet játszik náluk a vonal, azonban más-más gondolati megközelítéssel.

Haász István festőművész, kurátor válogatásában a híres konstruktív-geometrikus iskola hagyományait folytató fiatal képzőművészek mutatkoznak be a veszprémi Csikász Galériában május 1-jéig látható kiállításon. A lengyel vonal című válogatás alkotói: Michal Misiak (1973), Lukasz Leszczynski (1981), Anna Szpryger (1982) és Olga Zabron (1985) személyes jelenlétükkel is megtisztelték a megnyitóünnepséget. A vendégeket Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója, Porga Gyula, Veszprém város polgármestere és Katarzyna Sitko, a Budapesti Lengyel Intézet igazgatója köszöntötte.


Balról jobbra Michal Misiak, Anna Szprynger, Lukasz Leszczynski, Olga Zabron, Porga Gyula és Katarzyna Sítko, valamint az előtérben Haász István

Balról jobbra Michal Misiak, Anna Szpryger, Lukasz Leszczynski, Olga Zabron, Porga Gyula és Katarzyna Sítko, valamint az előtérben Haász István

Haász István kurátor elmesélte, a veszprémi kiállítás művészeivel azon a nagyhírű nemzetközi szimpóziumon ismerkedett meg, amelyet immár harminc éve tartanak egy Varsó melletti kastélyban az európai konstruktív-geometrikus festészet követőinek részvételével, köztük számos olyan nagy névvel, akiknek a munkáival a veszprémi Vass-gyűjteményben is találkozhatunk. A Bozena Kowalska vezette nemzetközi szimpóziumra már a meghívás is elismerésnek számít. Haász István kifejtette, a modern lengyel geometrikus iskola képviselőinél fontos szerepet játszik a vonal, s az itt kiállító művészek is ezt a hagyományt folytatják, „a vonal szerepének hangsúlyozását, más-más gondolati megközelítéssel. Michal Michiak munkáit meditációhoz hasonlította, mondván, „a monoton munka, a szigorúan pontos vonalstruktúra órákon át való festése nagy koncentrációt igényel”.  Ugyanez jut eszébe a festészetben járatos látogatóknak Anna Szpryger különös, számomra fejbőrmintát idéző képei előtt. Hiszen szabad kézzel húzni több ezerszer ismétlődő hajszálfinom ecsetvonásokat iszonyatos erőfeszítés. Az ecsetvonás lendületének végére rendre elvékonyodó vonalak adják meg munkáinak különös ritmusát. Fekete alapon fehér vonalak. Mint a hajszálak rendje a hajválaszték két oldalán.

Anna Szpryger festménye

Anna Szpryger festménye

A lengyel vonal kiállítói által képviselt konstruktív-geometrikus iskola mindegyik képviselőjére jellemző, hogy kevés eszközzel érnek el nagy hatást. Olga Zabron nagyon nőies munkái tele vannak energiával, ahogy a kurátor is hangsúlyozza. Lukasz Leszczynski minimalista képein pedig mindössze néhány fénylő pont jelzi valamiféle titokzatos, transzcendens feszültség forrását. Mint amikor Bachot hallgat az ember éjjel a szobájában. Hogy ez miket indít el, nyilván sohasem fogjuk megtudni, mert ez az, amiről általában nem beszélünk.


[fbcomments]