Kultúra · 2016.09.06.

KIÁLLÍTÁS – A ház és a doboz

Dobozember címmel szeptember 9-én, pénteken 18 órakor a Dubniczay-palota Várgalériájában nyílik meg Czigány Ákos és Néma Júlia közös kiállítása.

A kiállítást Dillmann Vanda, a fővárosi Várfok Galéria művészettörténésze nyitja meg. Alább a kiállító művészek gondolatai olvashatók a tárlat anyagáról:


Egészében nagyon egységes, egymással sokévi természetes kölcsönhatásban született, s végül együtt összerendezett anyagról van szó, mely a „ház” és a „doboz”, illetve kölcsönös átjárásban, a ház-mint-doboz és doboz-mint-ház alaptengelyre épül. Minden műben ez a két mag jelenik meg, de a reprezentáció többféle fokozatán a geometrikus absztrakciótól a felismerhető ábrázolásig és többféle dimenzión át, illetve műfajban (táblakép, relief, plasztika, installáció). A színkód ugyancsak határozottan megszabott, minden mű fekete vagy fehér, vagy fekete-fehér.

Az installálást nem személyenként elkülönítve, hanem a szorosan összerímelő munkákat társítva, bokrosítva valósítjuk meg. Ugyanakkor egy-egy művet mindig csak egyikünk jegyez, nincsenek „közös” művek, a felhasznált média szempontjából ki-ki megtartja az identitását, tehát ami fotó, az Czigány Ákosé, ami pedig porcelán és kőedény, illetve néhány papírmunka, az Néma Júliáé.

Ihlet szempontjából van egy irodalmi háttérszöveg, ez Abe Kóbó: A dobozember című regénye. Ez egy klasszikus mű a modern japán irodalomban. Röviden arról szól, hogy a főszereplő egy kartondobozba bújik/öltözik, és így él, s ez a doboz egyszerre működik házként, ruhaként, második testként, illetve kameraként, mint egyfajta fotográfiai metafora, de konkrét, papíros anyagiságát sem veszti el, hisz az origami tradícióra utal vissza.


[fbcomments]