Sport · 2022.06.16.

Kézilabda – Még inkább csapat legyünk!

Nagy lélegzetet vett mindenki a Fejér-B.Á.L. Veszprémnél, amikor lefújták az élvonalbeli férfi-kézilabda-bajnokságot és Éles József magyarok alkotta ifjú legénysége kiharcolta az újabb NB I.-es tagságot a legjobbak mezőnyében.

Az elmúlt idényben hullámvasutazott az együttes, hiszen a mély hullámvölgyeket elképesztő bravúrok követték egy történelmi ezüstéremmel a Magyar Kupában, ami még a klubtulajdonos szerint is szinte ismételhetetlen.

– Tudtuk, hogy a sikerekkel teli újonc év után nagyon nehéz folytatás vár ránk, de ennyire gyötrelmesre azért nem számítottunk – ismerte el Éles József, aki edzőként is beszállt a küzdelembe Tombor Csaba helyett. – Voltaképpen magabiztos volt a bennmaradásunk. Ám ehhez kellettek a riválisok gyengélkedései és a mi bravúros pontszerzéseink is. Gondolok itt a Tatabányától és a legnagyobb sikereit elérő Budakalásztól elrabolt 3-3 bajnoki pontra, amely hatalmas fegyverténynek számít. Külön érdekesség, hogy ez az a két együttes, amelynek legyőzésével előbb ismét bekerültünk a Magyar Kupában a Final Fourba, majd a Csoki (Csoknyai István, a Budakalász edzője) csapatát újra két vállra fektetve végül történelmi, szinte ismételhetetlen ezüstérmet nyertünk a felejthetetlen csapatunkkal. Az együttesből most a legnagyobb sajnálatomra több kulcsjátékos is távozik, akiket nehéz lesz pótolni. De az ő eligazolásuk egyben a náluk folyó szakmai munka dicsérete is. Az egy másik kérdés, hogy mi nem rendelkezünk olyan anyagi erőforrásokkal, amivel megtarthatjuk a legjobbjainkat.


Ebből következik, hogy a harmadik év az előző kettőnél is nehezebbnek ígérkezik. Ezért még inkább csapatként kell működnie a gárdának.

– Ez pontosan így van – reagált a felvetésre Éles József. – Meggyőződésem, hogy sikerült olyan keretet összerakni a hiányzók pótlására, akikkel ismét megtarthatjuk első osztályú tagságunkat. Még egy remek szakmai kitekintésre is lesz lehetőségünk a nemzetközi porondon, amely egy igazi ajándék is a klubnak, a játékosoknak. Volt, aki kifejezetten emiatt írt alá hozzánk. Tartsuk szem előtt, hogy az új játékosok mellett változik az edzőpáros is. A Gyöngyösről érkező Konkoly Csabának és Kiss Dánielnek kell új csapatot építenie, ami cseppet sem könnyű és rendkívül időigényes feladat. Nem megy egyik napról a másikra. Ezért nagyon fontos a közösségi szellem, az egység megtartása, ami az előző évi sikerek meghatározó alapja volt. Ráadásul a rövidebb kispad, egy-egy hosszabb ideig elhúzódó sérülés gyengítheti az eredményességet. Ami nem csak ránk vonatkozik, de a riválisokra is. Abban bízom, hogy ők elfogadják a klubvezetők észrevételeit is, nem úgy, mint az elődjük. Fazekas Nándor, Danyi Gábor és Széles József nagy munkát végzett, hogy továbbra is NB I.-es gárda maradjunk. Mi a hamarosan kezdődő nyári felkészülés kezdetétől segítjük az új párost. Úgy is fogalmazhatnék, hogy több szem többet lát.

Éles József büszkén említette, hogy a klub háttérországában is eredményes munka folyik. Az U16-os együttes Dániában nyert tornát dán, holland és francia csapatok legyőzésével.

– Azt érdemes boncolgatni, hogy ha a világ élvonalához tartozó északi klubokkal felvesszük a versenyt az utánpótlás korosztályokkal, vajon mi történik a felnőtt mezőnyben, mert valamit nem jól csinálunk – tette hozzá a klubvezető.

Donát Tamás

A képen Éles József és Fazekas Nándor öröme a bennmaradás kiharcolása után. Fotó. Cseh Péter

Kép forrása: PETER CSEH

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]