Közérzet · 2017.07.20.

KÉZILABDA – Kakukktojás és milliárdok

A Veszprémi Építők Kézilabda Klub közgyűlésén megválasztották az új tisztségviselőket. Eszerint az elnök Kálomista Gábor, a tagok között pedig Porga Gyulát, Lakatos Antalt, Fazekas Zsoltot (ő a klub főtitkára is egyben) és Csermely Pétert üdvözölhetjük. Utóbbi a “kakukktojás”.

Ki érti azt, hogy nem veszprémiként miért kell egy újságírónak, ráadásul a Mediaworks tartalomfejlesztési (de szép pozíció!) igazgatójaként ismét elnökségi tagnak lennie? Mi köze neki az egészhez? Kinek a delegáltja Csermely Péter? Persze legutóbb is volt ilyen. Rajta kívül ugyanis Eppel János, a Balatonfüred elnökeként ült a veszprémi klub elnökségében is. Némi túlzással ez olyan volt, mintha a fradista Kubatov Gábor a Deutsch Tamás vezette MTK-hoz járt volna elnökségi ülésekre.

Hol a szakember?


Ami egyértelműen közös az új összetételű ötösfogatban, hogy egyikük sem ért a kézilabdához. Viszont nagyon szeretik a sportágat, és imádnak a siker közvetlen közelében lenni. Ami persze érthető, mert miért adnák a nevüket a kudarcot halmozó futballhoz. A polgármester persze a várost képviseli, ez természetes. Azért a szakma képviseletében legalább Eklemovics Nikolát bevehették volna ebbe a csapatba, mint sportigazgatót. Például Csermely helyett.
Van azért itt meglepetés is. Kimaradt a „keretből” a Telekom Zrt. gazdasági elnökhelyettese, Szabó János, akinek a cége nem kevés pénzzel támogatja a veszprémi kézilabda csapatot. Sebaj, neki valószínűleg majd a Veszprém Handball Zrt.-ben jut további szerep. Ha mégsem, az majd további találgatásokra adhat okot.
A névsor bejelentése még várat magára. Sok idő persze nem telhet el, hiszen egy hét múlva már a roglai edzőtáborba utazik a csapat, aztán a hagyományos németországi villámtorna következik, majd a veszprémi kézilabda-fesztivál. Vagyis lesz költség bőven az utazások, fizetések kiegyenlítésén kívül is. A cehhet pedig már az új tulajdonosnak kell állnia.

Kinek van itt zrt.-je és klubja?

Van azonban egy fontos kérdés: vajon a klubnak van zrt.-je, vagy inkább fordítva? Persze a válasz egyértelmű. Hiszen a klub hozta létre a zártkörű részvénytársaságot, hogy működtesse az egyesületet. A Veszprém Handball Zrt. új személyi összetétele egyelőre ismeretlen. Az már korábban kiderült, hogy új tulajdonosa van a veszprémi férfi kézilabdázásnak, de az  nem ismeretes, hogy milyen arányú a tulajdona, ezért a jövőt illetően csak találgatni lehet. A városnak nyilván vissza kell kapnia a költségvetésből kikölcsönzött – a kamatokkal együtt – hatszázmillió forintját, vagy ezért az összegért tulajdonrészhez kell jutnia a zrt.-ben, amiről  a közgyűlés döntést is hozott, amit idáig nem érvényesítettek.
Aztán az új tulajdonosnak fizetni kell a szintén hatszáz milliós jelzáloghitelekért is, és még néhány apróságért, ami már szóra sem érdemes. Ja, és még bele kell raknia a nagy üzletbe úgy hárommilliárdot, hogy zökkenőmentes és szakmailag is sikeres maradjon a csapat. Ezért jön az új edző és félcsapatnyi új játékos is.
Rövidesen kiderülhet az is, hogy amennyiben tulajdonrésze lesz a városnak, akkor kik és mennyien képviselhetik majd a klubot a zrt.-ben? Ha tőkeemelés lesz – márpedig szükség van rá, – akkor bizony nem sokan szólhatnak bele a működésbe. Hiszen mindent a pénz diktál. Talán egyszer majd arra is választ kapunk, hogy mostantól kié a kézilabdázók játékjoga: a klubé vagy a zrt.-é? Mert korábban minden jog az egyesületé volt.

Csak legyen már pénz, a többi nem számít

A szurkolók erre az egészre persze csak legyintenek azt hangoztatva: mindegy, hogy ki, csak valaki hozza már a pénzt, hogy továbbra is láthassuk az európai sztárcsapatokat a királynék városában. Egyelőre ez így is lesz. Azt is mondhatnánk, hogy voltaképpen nem történt semmi. Minden megy tovább, ahogy eddig. Ez persze csak a látszat – s mint tudjuk, a látszat néha csal.

A gondolkodó, sportot, kézilabdát szerető lokálpatrióták arra várnak, hogy mielőbb kiderüljön, hogyan gazdálkodik majd az új tulajdonos – a Duna Aszfalt Kft. – azzal, amit megvett és amit mások negyven év alatt felépítettek!


[fbcomments]