Sport · 2021.07.16.

Kézilabda: Játszó, küzdő csapat kell!

Elolvastam a Momir Ilić-interjút a Telekom Veszprém kézilabdaklub honlapján. Örömmel vettem tudomásul, hogy a korábbi klasszis átlövőnek is az a meggyőződése: CSAPATOT kell építeni és annak olyannak kell lennie, mint egy családnak. Összetartónak, egymást segítőnek, nem öncélúnak.

Szakmailag ennek az alapja a védekezés megszervezése. Ehhez még érdemes megemlíteni Gulyás Péter gondolatát, aki szeretné átadni azt a veszprémi szellemiséget, amiben ő nevelkedett. Zsoldosokba ennek az érzésnek a magját elültetni nehéz feladat. Pedig nagyon fontos lenne.

Akik egy kicsit is jobban figyelték a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapatának játékát, azok azt láthatták, hogy voltaképpen a hármas védő és környékére jártak gólt lőni az ellenfelek. Bár ezt a klubnál többször igyekeztek cáfolni, sajnos valóban ez történt: a lassú lábú Blagotinšek–Moraes–Borozan triót mozgatták ki úgy a falból, hogy ebből a pozícióból a riválisok beállói sok gólt szerezhettek. Ennek észrevételére semmilyen szakmai végzettség nem szükséges, mert egyértelműen látszott.


Gulyás Péternek, a veszprémiek frissen kinevezett szakvezetőjének és segítőjének ezt a cseppet sem könnyű feladatot kell elsőként megoldania. Ráadásul, akiket legutóbb igazoltak, azok közül Siskarjov, Borozan és Markussen és most már Moraes sem a bajnoki ezüstérmes keret tagja. Ezt akár felfoghatjuk a rossz döntések elismeréseként is. Mármint az idehozatalukat, nem a szerződésük idő előtti felbontását. Egy szó, mint száz: lesz meló bőven a hamarosan kezdődő felkészülési időszakban.

Ne feledjük azonban, hogy mondjuk egy Corrales, Marguc, Maqueda, Lékai, (Nenadić) Nilsson, Lauge. Manaszkov (Štrlek) támadó csapat semmivel sem gyengébb, mint a Mol Pick Szeged bármilyen összetételű kezdője. Egyelőre a nagy különbséget az jelenti a „kékek” javára, hogy nekik van játékuk, taktikájuk, a Telekomé viszont egyszemélyesre volt hangolva. Azért az már nem véletlen, hogy a Tisza-partiak az elmúlt három évben két bajnoki és egy Magyar Kupa címet is hazavittek. Ez már inkább tendencia.

Talán ezért is érzik magukat sokkal erősebbnek a kelleténél, így elkezdték piszkálgatni Nagy Lászlót azért, mert – állítólag – a bajnoki döntő két mérkőzése között felhívta Bodó Richárdot, a nagy ellenfél válogatott átlövőjét, aki ezt jelezte klubjának, nehogy balhéja legyen belőle. Már előre mosolygok rajta, hogy az MKSZ dorgálásban részesíti majd a szakmai alelnökét és felszólítja, nehogy telefonáljon többet bajnoki dologidőben. Ha egyáltalán lesz ilyen Kocsis Máté elnök ottani hivatalában…

Nagy László
Fotó: a szerző

Az viszont kétségtelen, hogy Nagy László a kelleténél több pozíciót tölt be, ami összeférhetetlen – de nem ez számít. A fontosabb kérdés inkább az: melyiket adná le a három posztja közül, hogy a jókedve is megmaradjon, a lelke se sérüljön és a szakmai sikerek is jöjjenek…

D. T.

Fotó: MTI/EPA/Friedmann Vogel


[fbcomments]