Sport · 2022.11.10.

KÉZILABDA – Izzik a csarnok, jön a megtépázott bajnok

A bajnoki címvédő úgy lép parkettre szombaton késő délután a veszprémi „kis csarnokban” a Fejér-B.Á.L. Veszprém ellen, hogy a Pick Szeged klubvezetése és a spanyol válogatottal világbajnoki címet nyerő Juan Carlos Pastor vezetőedzővel és segítőjével, Marko Krivokapićtyal közös megegyezéssel szerződést bontanak jövő év június végén.

Ez lesz a döntés utáni első olyan mérkőzése a Pick Szegednek, hogy mindenki tisztában van azzal: nyolc hónap múlva a szegediek legsikeresebb edzőpárosa (három bajnoki cím, egy Magyar Kupa győzelem és egy EHF Kupa siker) tíz év után (rengeteg idő a felek közös munkájában) távozik Szegedről. Úgy is értékelhetjük ezt az évtizedet, hogy kétévenként nyertek valamit a Tisza-partján, ami nem rossz arány. Ha viszont úgy nézzük a történéseket, hogy az utóbbi öt esztendő a bravúros, végső győzelmek sorozata volt, akkor még értékesebb az edződuó munkája. Különös tekintettel arra, hogy ezeknek a megszerzett címeknek kivétel nélkül a Telekom Veszprém volt a kárvallottja.

Szóval a tények ismeretében a közismert refrén, hogy „izzik a csarnok, itt a magyar bajnok”, abszolút igaz. Hozzá kell tenni, hogy a megtépázott bajnok. Mert az igaz, hogy a hazai pontvadászatban ugyanott tartanak, mint az előző években. Alapszakasz másodikak, de akár megszakítás nélkül, harmadszor is lehetnek még aranyérmesek. Viszont a Bajnokok Ligájában egyelőre csalódást okoztak Dean Bombačék. Nem a sorozatos vereségek, hanem a nyújtott játék minősége bosszantotta fel leginkább a kékek szurkolótáborát, akik jelentős távolléttel fejezték ki nemtetszésüket a produkciók láttán. Csendben megjegyzem: még itt is csak annyi történt, hogy a sokkal erősebb ellenfelek állnak a Pick Szeged előtt a BL-csoportban, ami abszolút realitás. Mint ahogy az is, hogy ha továbbjutnak, akkor a másik csoportból kaphatnak nagyon erős ellenfelet az egyenes kiesési szakaszban. Ez azt feltételezi, hogy a Mister ígérete, miszerint a Final Fourba jutnak, könnyen hamvába hullt gondolat maradhat. Ahogy mindig a tíz év alatt.


Ezzel kapcsolatban azért felvetődhet néhány kérdés. Például, hogy a Csányi Sándor tulajdonolta Pick cég ad-e annyi pénzt a klubnak, hogy a mostaninál – nemzetközi mércével mérve is – sokkal erősebb kerete legyen a BL-részvevőnek? Vagy a teljes szakmai hatalommal felruházott Pastor döntött úgy, hogy Mikler, Tönnesen, Mačkovšek jöjjön Veszprémből, és csatlakozzon hozzájuk Bodó, Bánhidi, Rosta. Csendben jelezném, hogy utóbbi három kézilabdázóból ő faragott nemzetközi BL-klasszist, amiből elvileg a magyar válogatottnak is profitálnia illene. De ez valamiért mégsem sikerül. Úgy, hogy ne feledjük a Mister–Krivo kettős öt stabil magyar játékossal (Szita Zoltán az ötödik) versenyez a nemzetközi vizeken is.

Visszatérve a kiindulóponthoz. Holnap kiderül, hogy egy felszabadult, lelki terheit vesztő, vagy valóban a megtépázott Pick Szeged játszik a kis Veszprém ellen, amelyre bizony ráférne végre egy kis boldogság. De ez most még nem az a mérkőzés lesz, mert nem ők esélyesek a sikerre. Viszont nyugodtan kézilabdázhat Konkoly Csaba edző együttese, mert nincs veszíteni valója…

Donát Tamás

A képen Juan Carlos Pastor, a Pick Szeged vezetőedzője. Fotó: AFP


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]