Sport · 2016.05.29.

KÉZILABDA – Ezüstérmes a Veszprém, pedig megnyerhettük volna

Az MVM Veszprém ezüstérmes lett a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában, miután a kölni négyes döntő vasárnapi fináléjában hétméteresekkel 39–38-ra kikapott a lengyel Kielcétől.

Több évtizedes álom hullott porba már megint! Európa legjobb klubcsapata a Veszprém, mégis kikaptak a Bajnokok Ligája döntőjében Kölnben a lengyel bajnok ellen. Az utolsó tíz percben bealudtak, és utána jött a nagy halál. Ezt a mérkőzést nem lett volna szabad kiengedni a kezükből Nagy Laciéknak, hiszen szenzációsan játszottak a rendes játékidő utolsó tíz percét kivéve.

Zúgott a kölni lelátókon az ÉPÍTŐK, ÉPÍTŐK! Több ezer veszprémi és hazánkfia, a kézilabdasport szerelmesei buzdították teli torokból a csapatot. De nemcsak a magyarok, még a világ legjobb játékosának tartott Nikola Karabatic, a Paris Saint-Germain játékosa is azt nyilatkozta, hogy a Veszprémnek szurkol. Annyira jó csapat most a Veszprém, hogy szinte verhetetlen. Mégis csak az ezüstöt sikerült megszerezniük a BL-ben, akárcsak tavaly. Már megint elbukták a döntőt. Hetesekkel.

FullSizeRender

Hihetetlen, hogy ez a lengyel csapat honnan vissza tud jönni. Az utolsó tíz percben leállt a veszprémiek gólzápora és beindultak a lengyelek. Nem lehet elveszíteni ezt a meccset egy ilyen szintű csapatnak. Mi történt? Xavi Sabaté edző kit küldött fel a játéktérre? 28–28. Ráhozták a frászt a szurkolókra. Pillanatra sikerült Alilovicnak a legfontosabb percben kibillenteni az eksztázisból a Kielcét. De miért vannak jobb lelkiállapotban a lengyelek, amikor sima veszprémi győzelemnek tűnt. Ilic végre bevágja a labdát a lengyelek kapujába. Ki, ha nem ő? Észhez kellett térnie a védekezésnek, amiről híres a veszprémi csapat, és azt a fizikai és lelkierőt vissza kellett szerezni, ami jellemzi a fiúkat. Alilovic kifogott két hetest egymás után! Ez nem igaz! Őrület, még negyven másodpercet kellett volna kihúzni. Ha gólt lőtt volna a Veszprém, megvan a BL! És döntetlen. Hosszabbítás. Ez nagyon nem hiányzott.

Úgy kellett küzdeni a hosszabbításban, mint akik az életükért harcolnak. Ugalde két gólt dobott. 31–30-ra vezetünk. Már megint döntetlen. És akkor Nagy Laci gólja! Nagyon fontos volt, hogy ezt bevágja. Minden támadásból gól születik. Bravó, Ilic! 33–32. Ahogy megvolt a lövési lehetőség, Ilicnek nem remegett meg a keze. Egyenlítenek emberhátrányban a lengyelek. Be kell lőni ezt a hetest! De a lengyel kapus kivédi. Nem ilyen forgatókönyvet képzeltünk. Nagy László üres kapuba bedobja. Megint a mieinknél az előny. Iszonyatos csata. Megint döntetlen. Két perc van a végéig. Be kell dobni. Nagy Laci már borzasztóan fáradt. Még 37 másodperc. Nillssont legyűrik. Kiküldik az egyik lengyelt.  Tizenhárom másodperc. Nilsson helyezkedik ki a szélre. Ugalde bevágja. Eddig hétből hetet lőtt Ugalde hihetetlen nyugalommal, holott az életükért harcolnak. A barcelonai tengely: Nagy Laci és Ugalde. 35–35.

Hetesek következnek. Ez olyan, mint a kivégzés. Ilic az első lövő. Bent van! És Alilovic kifogja a lengyelek hetesét. Margucot kivédi a lengyel kapus. 1–1. Sliskovic a következő. A horvátok rendre vállalkoznak. Jellemző: horvát párharc a magyar–lengyel meccsen. Terzic érkezik. Tőle még nem sok hetest láttunk. Nincs bent most sem. Négyből csak kettő ment be. Törölgetik a labdát. Izzadnak a játékosok, 3–2 a lengyelek javára. Kikaptunk? Ne már! Palmarsson, szép! 3–3. Belövi a lengyel. Ilyent még nem éltünk át. Nehéz szavakat találni. Kilenc góllal vezetett és végül hetesekkel kikapott a Veszprém.

Pedig Mikler Roland kiválóan védett a rendes játékidőben. Ugalde pedig óriási sebességgel száguldozott a pályán, csak úgy szórta a gólokat, akárcsak beállóból Nielson, átlövésből pedig Ilic, Nagy Laci. Palmarsson nagyszerűen irányította a csapat támadásait. Öröm volt nézni. Aztán jött a pofára esés. Elvesztettük a döntőt. Ezüstérmesek vagyunk már megint. Átok ül rajtunk?

(Kommentárunkat itt olvashatják.)


[fbcomments]