Közérzet · 2016.02.03.

Két hét itthon, két hét Angliában

Minden második beteg olyan kórházba kerül, ahol a gyógyítás minimális feltételei sem adottak. Százmilliárdok hiányoznak ahhoz, hogy a magyar egészségügy megfeleljen az alapvető feltételeknek, és akkor hol vagyunk még az optimális állapotoktól? Veszprémben jelenleg 25 orvosra és 50 szakdolgozóra lenne szükség – hangzott el az LMP veszprémi sajtótájékoztatóján.

Ábrahám Júlia, a párt egészségügyi szakszóvivője a napokban nyilvánosságra került felmérés kapcsán kifejtette, kritikus szint alá csökkent az orvosok és szakdolgozók száma, a kórházak 70 százaléka küzd létszámhiánnyal. Mint fogalmazott, ha a hatóságok hasonló módon járnának el, mint a magánintézmények esetében, akkor a kórházi osztályok kétharmadát be kellene zárniuk.


Az LMP szerint a kormánynak lenne lehetősége javítani a helyzeten, de szándéka nincs. Mint fogalmazott, semmi sem drága, amikor felelőtlen, pazarló beruházásokat hajtanak végre, az emberek gyógyulási esélyei pedig szinte napról napra egyre rosszabbak. Példaként említette, hogy Magyarország – messze az uniós átlag alatt  – a GDP-nek mindössze 3,9 százalékát fordítja az egészségügyre, a visegrádi országok is megelőznek minket a maguk 5–6 százalékával.

Az LMP szerint 100 milliárd forintra lenne szükség a bérrendezésre és a túlórapénzekre, illetve legalább ugyanennyivel kellene növelni az egészségügyi forrásokat – és ez is mindössze tüneti kezelés lenne.

Gerstmár Ferenc, a párt veszprémi önkormányzati képviselője hangoztatta, jelenleg 25 orvosi és 50 szakdolgozói állás vár betöltésre a megyei kórházban, ez tízszázalékos hiányt jelent. Kitért arra is, információik szerint az intézmény vezetése engedélyezte, hogy az orvosok két hetet itt, két hetet pedig Angliában dolgozzanak, azok az ápolók pedig, akik vállalják, hogy legalább egy évig maradnak, hűségdíjat kapnak. Ezek szerinte pozitív intézkedések, de jól mutatják, hogy mekkora a dolgozói szegénység és a szakember-kiáramlás. Összehasonlításképpen pedig elmondta, egy angliai, hasonló nagyságrendű és feladatkörrel rendelkező kórházban négy és félszer több dolgozó, huszonötször több pénzből látja el ugyanazt a feladatot.

Drahos Nikolett






[fbcomments]