Közérzet · 2021.08.03.

Kertkávézók süteményillattal, kulturális programokkal

Ötödik alkalommal rendezik meg a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör tagjai a Kertkávézók délutánját augusztus 14-én 16-20 óra között. Hét magánkertben várják a beszélgetésre, barátkozásra, kultúrára és nem utolsósorban házi finomságokra vágyó veszprémieket, remélve, hogy más városrészek lakói is kedvet kapnak a csatlakozáshoz.

Heiter Sándor, a baráti kör elnöke sajtótájékoztatón mondta el, hogy az egy év kihagyással hat esztendeje, a Veszprémi Magyar-Finn Egyesülettel közösen elindított kezdeményezésnek idén hét udvar ad otthont. A házi sütemények, finom kávék és üdítők mellett a házigazdák most első alkalommal tematikus programokkal is készülnek. A Kertkávézók látogatóit zenei, irodalmi és spirituális csemegék, bűvészelőadás és veterán motorok is várják.

A Varázskertben (Malomkő u. 3.) bűvész szórakoztatja a betérőket, a Nyitott Szemmel-udvarban (Kiskőrösi u. 15.) az azonos című magazinból tallóznak és oszthatják meg gondolataikat a résztvevők. A Boldogasszony-kertben (Kiskőrösi u. 73.) a Schola Regina várja nyitott szívvel és Mária-énekekkel a látogatókat, míg a  Bakony Kincse- udvarban (Kinizsi u. 41.) délután fél öttől a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad versmondói szavalnak a Bakonyról. Ők ez után kertről kertre járnak, fél hattól a VEMAFI-kertben a Balatonról, fél héttől pedig az Éva kertjében (Kiskőrösi u. 20.) Veszprémről mondanak verseket. Ez utóbbi helyszínen délután öttől jógázni is lehet a Mozduljunk az egészségünkért! felhívás jegyében. A hetedik udvar örömteli módon lóg ki a sorból. A Szép női szavak kávézó kertjébe (Szigethy J. u. 42. az Újtelepen) ugyanis az első nem Jeruzsálemhegyi csatlakozók, a Venőke tagjai invitálják a város lakóit nőkről szóló irodalmi műsorral. A Veszprémi Motoros Egyesület veterán járművekkel gazdagítja a programot, amelyekből mindegyik helyszínen kiállítanak egy-egy megcsodálható kétkerekűt. Eső esetén, amit erre a délutánra kivételesen nem kívánunk, a Varázskert, a Bakony Kincse-udvar és a Szép női szavak kávézó kertje lesz nyitva. 

A becsületkasszás, észt mintára megálmodott Kertkávézók délutánja eddig minden évben nagy siker volt, jelezve, hogy az emberekben él még az igény az oldott légkörű, kávéillatú ismerkedések, baráti együttlétek iránt. Idén az Észt Kulturális Intézet támogatását is élvezik, és mint Heiter Sándor elmondta, az Európa Kulturális Fővárosa évéhez közeledve azt remélik, más városrészek és egyesületek is csatlakozni fognak a jeruzsálemhegyiek kedves ötletéhez.

Fotó: a szerző
Heiter Sándor, a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör elnöke remek programra invitálja a veszprémieket


[fbcomments]