Életmód · 2017.04.22.

KERÉKPÁRTÚRÁK – Minden út Paloznakra vezet

Egyre népszerűbb a kerékpározás, nem csak a fiatalokat vonzza ez az újra felfedezett szabadság, hanem szinte minden korosztályt. A paloznaki önkormányzat Paloznaki tekergő néven kerékpáros programot dolgozott ki a Balatontipp.hu-val közösen. A Paloznaki tekergő az április 22-i kerékpáros kirándulással mutatkozik be, amelyen nincs kötelező indulási idő. A lényeg, hogy 9 és 16 óra között teljesítsék az érdeklődők a felkínált két útvonal valamelyikét.

A túrán nincs nevezési díj, és előzetes regisztrációra sincs szükség. Csak az indulásnál kell nevezni a paloznaki Tájház udvarán (Fő u. 6.). A kerékpáros túrát teljesítők 16 órakor sorsoláson vehetnek részt, aminek fődíja két éjszakás családi üdülés az önkormányzat vendégházában.


Czeglédi Ákos, a település polgármestere a pénteki sajtótájékoztatón elmondta: a Paloznaki tekergő projektet a Herman Ottó Intézet pályázatán elnyert pénzből finanszírozzák. Ennek keretében a Balatontipp.hu több túrautat is kidolgozott paloznaki kiinduló- és érkezési ponttal 50 kilométeres körzetben. Gyakorlatilag a Balaton-felvidéket lehet bejárni. Mintegy 4550 partner csatlakozott hozzájuk, köztük a vászolyi sajtmanufaktúra, szövőműhelyek, csipkekészítő, a vámosi tökmagkrém készítő, borozók, élménypark, csillagvizsgáló, vitorláskölcsönző, fagyizó stb. Ezek a jó helyek egyrészt kiváló célpontok, másrészt pedig kedvezményesen vásárolhatnak, fogyaszthatnak náluk a paloznaki tekergő túrák résztvevői.

A polgármester Kovács Emese projektmenedzserrel együtt az újságíróknak bemutatta a kerékpárparkot, amelyet nagyon barátságos áron bérelhetnek a paloznaki vendégek. A járművek beszerzésénél mindenkire gondoltak, van többek között tandem kerékpár is, gyerekbicikli és utánfutó. Kisgyermekes családok érdeklődésére is számítanak.

Győrffy Árpád, a Balatontipp.hu szerkesztője hangsúlyozta: legalább a Balaton fele elérhető biciklivel egy nap alatt Paloznakról. Ő maga többször is végigjárta az útvonalakat, összesen 300 kilométert, nem számolva a balatoni keleti félkört, amit a térképen és a letölthető GPSállományban szintén ajánlanak. A szintkülönbségeket is feltüntették, ezzel megkönnyítik a döntést, ki milyen nehézségű útra vállalkozik.

A projekthez tartozó biciklis pihenőt már tavaly nyáron megépítették és felavatták Paloznak alatt, a balatoni bicikliút mellett.


[fbcomments]