Sport · 2018.06.07.

KERÉKPÁROZÁS – Veszprémi női győzelem a Balaton körüli versenyen

Amikor azt mondják, hogy a VKE–NELSON Pepperl+Fuchs Team női versenyzői átlagon felüli teljesítményre képesek, akkor azt rendre bizonyítják a lányok, akik két meglepetéssel is szolgáltak a hétvégén.

Jó edzésnek szánták a csapat felnőtt tagjai a Tour de Pelso országúti kerékpáros maratont, hazánk leghosszabb távú bringaversenyét. A tavalyi második hely után idén a dobogó legfelsőbb fokára állhatott fel a veszprémi színekben versenyző Haffner Kata, aki 5:16:05-ös idejével nem sprintbefutón győzte le riválisát.


Kata többször vezette azt a csoportot, amelyik leszakadt az élmezőnyről, annak ellenére, hogy mind az edzője, Szabó Laca bá, aki Kónya Ádám sífutó olimpiai felkészítője is volt és én is külön kértük, hogy nőként nem kell a vegyes mezőnyben szerepet vállalnia, elég ha „utazik” a fiúkon és figyel a többi lányra. Mondjuk, az utazik szó a helyenként 55–60 kilométer per órás tempóra elég szerényen hangzik. A lényeg: maradt ereje és tudott koncentrálni a sprinten, hogy a végén őt intsék le elsőként. Még tanulja ezt a szakágat, de nagyon jól halad – értékelt Toldi Tamás, a veszprémiek csapatvezetője.

A legjobb VKE versenyző, Dolezsai Balázs a 28. helyen végzett 4 óra 47 perces idővel.

A hétvége másik kellemes meglepetése a svájci Gränichenben volt, ahol az U15, U17 és a junior (U19) magyar válogatott állt rajthoz. Aki ma jegyzett világszinten a mountain bike olimpiai számában, az XCO-ban, az rajthoz állt itt és még sokan mások.

A három veszprémi válogatott versenyző közül a legjobb eredményt Bokros Csenge Anna érte el, aki 8. helyen érkezett a célba az U17-es lányoknál úgy, hogy az első évesek között csak egy versenyző volt nála jobb! Erre az eredményre már külföldön is felkapják a fejüket.

Bokros Csenge Anna

Bokros Csenge Anna

A fiúknál Baranyi Áron Dávid az utolsó előtti sorból, a 94. helyről rajtolva küzdötte fel magát a 18. helyre! El lehet játszani a gondolattal, mi lenne, ha a 3. sorból, a 16. helyről rajtolna …

Az U19-es mezőny akkora volt, mint a teljes magyar mountain bike XCO mezőny U9-től Master 3-ig, így sok babér nem termett a futamban a középmezőny végéről rajtoló Fülöp Ádámnak, aki a nagy tülekedésben a svájci földdel is közelebbi kapcsolatba került, végül a 73. helyen fejezte be a versenyt. Ádám vegyes májust tudhat magáénak: szerzett értékes nemzetközi pontokat Grazban és a szintén ausztriai obertraumi verseny pályabejárásán olyan horroresést mutatott be, hogy már bőven egymillió feletti megtekintéssel bír különböző online csatornákon. A videó 18 éven aluliaknak nem ajánlott!

Fülöp Ádám

Fülöp Ádám

A csapat jó előjelekkel vág neki a júniusnak, ahol a felnőttekre az idei év első mountain bike magyar bajnoki futama vár maraton versenyszámban Nagykovácsiban. A Veszprém Cycling Academy utánpótlás programban résztvevők pedig Tamásiban mérik össze erejüket a Mountain Bike Diákolimpia® országos döntőjében.

Május 28-án megkezdődött az olimpiai kvótafutás is, így megnőtt a nyomás a tavaly jól szereplő veszprémi elit felnőtt versenyzőkön is, hiszen a pontokat és az azzal járó kvótát vagy kvótákat nem csak maguknak, hanem Magyarországnak is szerzik.

Toldi Tamás


[fbcomments]