Sport · 2018.06.11.

KERÉKPÁROZÁS – Brutális versenyen győztek a veszprémiek

Mountain bike maraton magyar bajnokság és MTB Diákolimpia® Bajnoka címeket szereztek a veszprémi bringások. Június 9-én, szombaton Nagykovácsiban rendezték az idei Mountain Bike Maraton Magyar Bajnokságot. Mivel a versenyt megelőző éjszaka vihar söpört át a pálya nyomvonalán, a szervezőknek több helyen módosítaniuk kellett az útvonalon és kisebb szakaszokat ki is kellett vennie.

Reggelre az időjárás megnyugodott, de a rajtot jelző sípszóval egyidőben ritkán látott, közel egyórás felhőszakadás változtatta sártengerré a teljes versenytávot.


A kerékpárt olyan volt irányítani, mintha szappanos kézzel akarnád a halat egy vödör étolajból kivenni – nyilatkozta az egyik futamgyőztes.

A korcsoportok közös rajtja után a VKE–NELSON Pepperl+Fuchs Team felnőtt versenyzője, Zoboki Péter, amikor látta, hogy az első helyen haladó versenyző olyan ritmust váltott, hogy nem tudja átvenni, inkább az U19-es bajnoki címért folyó csatában fölényesen vezető csapattársával, Fülöp Ádámmal maradt, és együtt estek-keltek tovább a saras pályán.

A bajnoki mezért jöttem, de nagyon nem örültem ennek az időjárásnak. A körülbelül századik esésnél már sok minden megfordult a fejemben, még jó hogy Peti ott volt és tartotta bennem a lelket – mondta a verseny után Ádám.

Zoboki Péter

Zoboki Péter

Igazi csapatként működtünk. Peti nem bajnoki távon indult, hanem a rövidebb, 50 kilométeres távon, amin a juniorok küzdöttek a bajnokságért – elemezte Toldi Tamás csapatvezető az extrém helyzetet. – Nagyon jó döntést hozott a csapat érdekében, hogy inkább együtt haladnak tovább.

A szabályok szerint műszaki segítséget a pálya 99 százalékán csak másik kerékpáros adhat, külső segítség nem vehető igénybe. Ilyen mostoha időjárási körülmények között egy végtelenségig kikönnyített, nagyrészt karbon kerékpár rengeteg alkatrésze egy nagyobb esésnél komolyabban megsérülhet. Nyerget, kereket vagy cipőt is cserélhettek volna, ha Ádámmal történik valami.

Nagyon jól indult az év, de mostanában nem alakultak jól a dolgok Ádámnak, volt, hogy bukott, vagy fellökték a pályán, ezért is nagyon fontos, hogy ez most összejött – folytatta a VKE csapatvezetője. – Nagy célokat tűztünk ki, egy apró lépésnek szántuk ezt a versenyt, hiszen nem olimpiai szám, de ez már több volt egy apró lépésnél. Ez nem csak a komfortérzet elvesztése, hanem konkrétan a testi épséged veszélyeztetéséről, a határaid feszegetéséről szólt, hiszen például szemüveget nem tudsz használni, mert nincs rajta ablaktörlő, viszont a szemedet védve, szinte csukott szemmel, a lejtős részeken, a földúton hömpölygő vízen kell 50 kilométer per óra sebesség fölött megtartani a kerékpárt.

Fülöp Ádám Junior bajnoki címe mellett Zoboki Péter Elite és Németh Roland Master 2-es korcsoportos ezüstérmét ünnepelhette a veszprémi VKE–NELSON Pepperl+Fuchs Team.

Az Elite magyar bajnokok Schmidel Regina és Parti András lettek, a Junior női magyar bajnok Buzsáki Virág.

Fülöp Ádám, Schmidel Regina és Parti András

Fülöp Ádám, Schmidel Regina és Parti András

Június 10-én már Tamásiban kellett helytállniuk a Veszprém Cycling Academy utánpótlás programban résztvevő versenyzőknek, a Mountain Bike Diákolimpia® Országos Döntőjében.

A versenyt az olimpia versenyszámban, az XCO-ban bonyolították le, mint ahogy az országos elődöntőket is, amiből az észak-dunántúli megyék versenyét még áprilisban rendezte a Veszprémi Kerékpáros Egyesület a Fenntarthatóság MindenKor rendezvény keretén belül.

A B-kategóriában, azaz a versenyengedély nélküli tanulók között több veszprémi iskola tanulója is bejutott a döntőbe. Többen sajnos nem tudtak eljönni, a jelenlévők közül a két legnagyobb esélyes az utánpótlás programban résztvevő iskola, a Nemesvámosi Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola diákjai, Simon Varga Fanni (U9) és Pandúr Levente (U13) volt. Mindketten veretlenül érkeztek a döntőbe úgy, hogy nem csak a mountain bike, hanem a BMX Cross szakágakban is megnyerték az elődöntőt. Levente a BMX Cross országos döntőjében ezüstérmet szerzett, pedig a verseny reggelén a gyakorláson hatalmasat bukott, míg Fanni verhetetlen volt, és ő lett a BMX Cross idei Diákolimpia® Bajnoka.

Leventének a mountain bike döntőben nem volt szerencséje az eső áztatta pályán, a harmadik helyen haladva a verseny felénél megcsúszott, és egy fának csapódott. A versenyt sajnos fel kellett adnia, és kórházi vizsgálatra is kényszerült.

Simon Varga Fanni viszont hatalmas csatában a nála idősebb bringásokkal küzdve ezüstérmes lett.

Az A-kategóriás veszprémi csapat

Az A-kategóriás veszprémi csapat

Az A-kategóriában a VKE–NELSON Pepperl+Fuchs Team versenyzői is rajthoz álltak három korcsoportban. Az A-kategóriás versenyengedéllyel rendelkező tanulók közvetlenül jutottak be a tamási parkerdőben rendezett versenyre – és a veszprémi lányok ismét villogtak.

2018 Mountain Bike Diákolimpia® Bajnoka: Trócsányi Laura (WU17) – Kossuth Lajos Általános Iskola –, Hebling Lili (WU19) – balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium (DLSB). Ezüstérmesek: Orosz Lili (WU15) – Simonyi Zsigmond Ének-Zenei és Testnevelési Általános Iskola –, Kiss Ádám (U15) – balatonalmádi Györgyi Dénes Általános Iskola.

A tanévnek hamarosan vége, de a versenyszezon folytatódik. A veszprémi bringásoknak besűrűsödik a programjuk, nem egyszer egy versenyhétvége mindkét napját a nyeregben töltik majd itthon és külföldön is.

Toldi Tamás

 


[fbcomments]