Közérzet / Életmód · 2019.08.09.

KERÉKPÁROSKLUB – A műanyagmentes július után elindult az autómentes augusztus

A műanyagmentes július sikerén fellelkesülve szeretnénk meghívni mindenkit az autómentes augusztusra! Próbáljuk ki, milyen letenni az autót, és egy utazást biciklivel, gyalog, közösségi közlekedéssel, esetleg telekocsival megtenni, sőt akár az egész hónapon át autómentesen élni! – írja az akciót elindító Magyar Kerékpárosklub.

A környezetbarát és egészséges közlekedési mód váltást népszerűsítő kampányban tippeket és tanácsokat is adnak azoknak, akik hétköznap vagy nyaralás során tennék le az autót.

A kerékpárosklub felhívása így folytatódik: „Unod a dugót és a parkolóhelyek keresését? Eleged van abból, hogy sehova nem érsz oda időben? Spórolnál vagy sportolnál? Zavar a szmog, a zaj, hogy autók foglalják el a közterületeket? Szeretnél biztonságosabb és élhetőbb környezetben élni? Tennél valamit a klímaváltozás ellen?”

A szervezők tudják, hogy nyaralás közben nehezebb lehet letenni a kocsit. Ugyanakkor arra biztatnak mindenkit, hogy a nyár adta lehetőségeket kihasználva próbáljanak ki olyan megoldásokat, amiket beépíthetnek a mindennapjaikba.

Augusztusban könnyen kipróbálhatja, milyen útvonalon bringázhat el legkönnyebben a munkahelyére – vetette föl Halász Áron, a kerékpárosklub elnökhelyettese és szóvivője. – Első lépésként gondolja végig, mielőtt útra kelne: biztosan szükség van autóra ahhoz az utazásához? Másként is meg tudná oldani? Nem várunk el teljes autómentességet a kihívásban, egy utazás is sokat számít.

A kerékpárosklub kampánya mögött nincsenek nagy támogatók, ezért a csatlakozó emberekre számítanak a sikerhez. Arra kérnek mindenkit, hogy osszák meg tapasztalataikat közösségi médiafelületeiken az #automentesaugusztus hashtag alatt, és várják cégek, szervezetek csatlakozását is.

Az autómentes augusztus Facebook-eseményét már több mint ezren visszajelölték, és a történetek is elkezdtek gyűlni. Eddig mintegy 30 szervezet csatlakozott az akcióhoz, köztük a Greta Thunberg klímaaktivista által alapított Fridays for Future magyarországi csoportja is.

Az esemény Facebook-oldalán és a kerekparosklub.hu oldalon tippeket és tanácsokat gyűjtöttek össze a hétköznapok és a nyaralás autómentesítéséhez is.

automentes augusztus_AA event copy

 

automentes_augusztus_tippek_infografika-01

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!