Közérzet · 2016.11.05.

KÉRDŐJELEK – Jó helyen lesz az uszoda?

Több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol a leendő uszoda megvalósíthatósági tanulmánya. A területtel kapcsolatos problémák mellett az sem világos egyelőre, hogy a kormányhatározatban odaígért négymilliárd és a mostani tervekben szereplő nyolcmilliárd forint közötti „csekélyke” különbséget ki és honnan teremti elő.

A közgyűlés októberi ülésén fogadta el a városi uszoda részletes megvalósíthatósági tanulmányát. Az aréna melletti, tervezett helyszínt az LMP rendkívül problémásnak tartja, hiszen például egyelőre nem látni, mikor valósulhat meg a 8-as út oly sokszor megígért, majd elhalasztott fejlesztése. Erre Gerstmár Ferenc, az LMP önkormányzati képviselője minapi sajtótájékoztatóján emlékeztetett.  A képviselő szerint azonban egy tanulmány elkészülte még távolról sem jelent garanciát semmire – jól érzékelteti ezt a helyzetet az intermodális csomópont sorsa is: a megvalósíthatósági tervekre elköltött a város félmilliárd forintot, miközben egy fillérünk sincs a beruházáshoz. (Korábbi cikkünk itt olvasható.)  uszoda


Mint ismeretes, az uszoda a város szélén egy majdani sportkomplexum részeként épül(ne), egy közösségi közlekedéssel nehezen elérhető helyen. Gerstmár Ferenc szerint ez a helyzet elkerülhető lett volna, ha az ingatlan kiválasztása és megvásárlása (több mint 400 millióért) nem lóhalálában történik tavasszal. Ráadásul a terület nemcsak busszal, hanem autóval is nehezen közelíthető meg.  A 8-as és a 82-es út összekötésének esélye pedig továbbra is ködbe vész, annak ellenére, hogy a fejlesztés régóta időszerű lenne.

Gerstmár Ferenc szerint értékelhető adatok arról sincsenek, milyen kihasználtságra számítanak az uszoda majdani működése során, ahogyan arról sem, a jegybevétel tervezésekor mekkora látogatószámmal kalkulálnak. Csak annyi derül ki a tanulmányból, hogy jelentős közúti forgalomnövekedésre nem számítanak.

[stextbox id=”grey”]Orbán Viktor miniszterelnök májusi, veszprémi látogatásakor elhangzott:  „nagy parkolókat fogunk építeni és körforgalmakat annak érdekében, hogy ezt a sportterületet – ideértve az arénát is – rendesen meg lehessen közelíteni. Mert az a szegénységnek vagy átgondolatlanságnak bizonyos fokmérője, hogy van egy rendes sportnegyedünk, lesz egy szép sportnegyedünk, van egy szép sportarénánk, ahova azért megy az ember, hogy ott a családjával együtt egy nagyszerű élményben lesz része, de amíg beér, meg utána még kijut, azonnal fölülírja a dugók, a rendezetlenség és a káosz miatti keserűség a szájában.”  Mint emlékezetes, a miniszterelnök tavaszi látogatása után kormányhatározat utasította a  nemzeti fejlesztési minisztert, hogy az önkormányzattal egyeztetve vizsgálja meg a 8-as számú főút és a 82-es számú főút összeköttetésével tervezett fejlesztések megvalósíthatóságát, és készítsen javaslatot a beruházás kormányzati támogatással történő végrehajtására. Majd a kormány a saját döntését július végén váratlanul és indoklás nélkül visszavonta. [/stextbox][/stextbox]

Drahos Nikolett






[fbcomments]